Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Κανονικά οι αποδοχές για την υποχρεωτική αργία

Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Το μέτρο της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, συνιστά για τον ιδιωτικό τομέα το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας παράλληλα αφενός ότι για τις δύο προηγούμενες ημέρες, στις περιφέρειες της χώρας όπου ίσχυε η υποχρεωτική αργία, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες, αφετέρου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές –τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων– θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πέραν των κλάδων που λειτούργησαν κατά τις προηγούμενες ημέρες –και προφανώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν–, για όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι επαναλειτουργούν από σήμερα, όπου είναι εφικτό και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εργασίας κατά περίπτωση, συνιστάται η εφαρμογή της τηλεργασίας, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Η σύσταση αυτή ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις επιχειρήσεις εκείνες που έκαναν εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας το προηγούμενο διάστημα.

Οσο για τις δύο ημέρες που κηρύχθηκαν αργίες, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή και η οποία θα προβλέπει ότι οι εργοδότες θα πληρώσουν κανονικά τους εργαζομένους για τις δύο ημέρες (25/1 και 26/1). Ωστόσο, θα ορίζει ότι για το ίδιο διάστημα απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στις επιχειρήσεις που λειτούργησαν κατ’ εξαίρεση, εάν ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, ο νόμος ορίζει ότι ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά τον μισθό της ημέρας εκείνης. Το ίδιο ισχύει και σήμερα για τους εργαζομένους που δεν θα πάνε στη δουλειά τους λόγω αδυναμίας εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η κακοκαιρία. Προσοχή, όμως: Οι περιοχές οι οποίες με απόφαση κηρύχθηκαν για την Τρίτη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων είναι η Περιφέρεια Αττικής, οι νομοί Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, οι Σποράδες και η Κρήτη. Για χθες Τετάρτη, με νέα απόφαση, η αργία ίσχυσε για την Αττική, τη Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει, τέλος, ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας δέχεται κανονικά καταγγελίες που αφορούν σε μη τήρηση των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας. Οι καταγγελίες μπορούν να γίνονται μέσω του 1555 ή απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, και ήδη μέχρι χθες το μεσημέρι είχε λάβει 83 κλήσεις για καταγγελίες.

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281719797970248

Kathimerini Digital