Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ έξι υπουργοί

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Aρωμα «πρότασης δυσπιστίας» είχε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στοχοποιούσε έξι υπουργούς της κυβέρνησης για την ολιγωρία που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός κατά την έντονη χιονόπτωση της Δευτέρας. Γιάννη Οικονόμου, Χρήστο Στυλιανίδη, Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σκρέκα, Τάκη Θεοδωρικάκο και Μάκη Βορίδη «έδειξαν» από την Κουμουνδούρου ως τους πιο βασικούς υπευθύνους της ταλαιπωρίας των πολιτών, μετά τον πρωθυπουργό. Παρά την ανακοίνωση, το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό όπλο δεν μπήκε στο τραπέζι στις συνεννοήσεις που έγιναν. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναδείξει τις λανθασμένες επιλογές που έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε πρόσωπα. Και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά σε σχέση με τους επικεφαλής των αρμόδιων χαρτοφυλακίων, «επειδή είναι πάρα πολλοί και θα μείνει χωρίς υπουργικό συμβούλιο, προτείνουμε στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη να τους πάρει όλους μαζί και να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, μήπως και ανασάνει η χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Το γεγονός ότι για άλλη μια φορά κεντρικό πρόσωπο της κριτικής θα είναι ο πρωθυπουργός φάνηκε από τη νέα του παρέμβαση. «Ο κ. Μητσοτάκης, ύστερα από τρεις μέρες πρωτοφανούς παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μία φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες. Δεν έφταιξε το ανίκανο επιτελικό κράτος. Δεν έφταιξαν οι υπουργοί του που δεν είχαν κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Εφταιξαν μόνο οι ιδιώτες, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ακολούθως επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Γεννά διαρκώς ανασφάλεια και φόβο. Με την παράλυση του κράτους, στο οποίο δεν πιστεύει. Με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας. Με την εκτεταμένη διαφθορά. Η καλύτερη αποζημίωση για τον ελληνικό λαό είναι το συντομότερο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, πριν επιφέρει και νέα, μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο».

Ο κ. Ανδρουλάκης

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η κριτική και από τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης ζητεί συγγνώμη κατόπιν εορτής. Πρόκειται για μισή συγγνώμη, γιατί, εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, δεν είπε λέξη για όσους έμειναν και παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά και τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι νέες εξαγγελίες προσπαθούν απλώς να καλύψουν την κραυγαλέα προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες».

Για υποκριτική συγγνώμη κάνουν λόγο από το ΚΚΕ: «Οταν η ζωή του λαού κινδυνεύει στους αποκλεισμένους δρόμους, στα σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, στα απομονωμένα νοσοκομεία, καμία υπομονή και καμία κατανόηση δεν μπορεί να υπάρχει». «Η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να δώσει “συγχωροχάρτι” και ζητεί άμεσα την παραίτηση της κυβέρνησης, καθώς η παραμονή της μόνον δεινά επιφέρει στην Ελλάδα και στους Ελληνες», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Και από το ΜΈΡΑ25 απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «κανέναν πήχυ δεν έχετε θέσει ψηλά, κύριε Μητσοτάκη, ο πήχυς σας θάφτηκε στο χιόνι μαζί με την “αποτελεσματικότητα” των κρατικοδίαιτων ολιγαρχών σας».

Η καλύτερη αποζημίωση για τον ελληνικό λαό είναι το συντομότερο η κυβέρνηση να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

ΤΟ ΘΕΜΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281728387904840

Kathimerini Digital