Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Δημήτρης Ζιακόπουλος: Τα βασικά αίτια της κακοκαιρίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

«Τα βασικά αίτια της τελευταίας σφοδρής κακοκαιρίας ήταν η μεταφορά μιας πολύ ψυχρής αέριας μάζας από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια προς την Κεντρική Ελλάδα, αφού στροβιλίστηκε πάνω από το Αιγαίο. Εκεί διαμορφώθηκε μια πολύ έντονη απόκλιση, καθώς οι εισερχόμενες αέριες μάζες είχαν θερμοκρασία -42 βαθμούς Κελσίου σε ύψος 5,5 χιλιομέτρων, ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν +14 βαθμοί! Ο συνδυασμός τους δημιούργησε έντονη αστάθεια, που εκδηλώθηκε με τη μορφή ισχυρών χιονοκαταιγίδων», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Οπως σημειώνει ο πολύπειρος μετεωρολόγος, «η ένταση της χιονόπτωσης από καταιγιδοφόρο νέφος, όπως ο σωρειτομελανίας (σ.σ. νέφη που εμφανίστηκαν στην “Ελπίδα”), είναι μεγαλύτερη από αυτήν που παράγεται από άλλα νέφη, όπως είναι τα μελανοστρώματα και τα υψιστρώματα. Εχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μίας μόνο χιονοκαταιγίδας».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξάγεται για το θέμα της πρόγνωσης, ο κ. Ζιακόπουλος τονίζει πως «τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού προβλέπουν με προσεγγιστική διαδικασία την εξέλιξη μιας μεγάλης κλίμακας κακοκαιρίας αρκετές ημέρες πριν. Ακόμα όμως και την παραμονή της εκδήλωσής της, η προσομοίωση του υετού (βροχή ή χιόνι) σε τοπικό επίπεδο και με χρονική ακρίβεια κάποιων ωρών είναι συχνά ανεπαρκής. Γι’ αυτόν τον λόγο ένα έκτακτο δελτίο για σφοδρές χιονοπτώσεις ή πλημμύρες πρέπει να ανανεώνεται (επικαιροποιείται) όσο συχνά απαιτείται και να διαβιβάζεται στους αρμόδιους φορείς».

«Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ είναι αναγκαίο να διαθέτει μετεωρολόγους-προγνώστες με γνώσεις, εμπειρία και ταλέντο, που θα είναι ικανοί με τις αποφάσεις που θα παίρνουν να προσθέτουν αξία στα αυτοματοποιημένα αποτελέσματα των μοντέλων. Οι μετεωρολόγοι δεν είναι απλά οι μεσάζοντες μεταξύ των υπολογιστών και του κοινού, πρέπει να κάνουν εκτιμήσεις», τονίζει ο κ. Ζιακόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειράν ετών διευθυντής του ΕΜΚ, σημειώνοντας πως υπάρχει αποδυνάμωση προσωπικού. Ενδιαφέρουσα είναι η πρότασή του όσον αφορά τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ. «Δεν αρκεί ένα κείμενο ή ένας χαρακτηρισμός. Θα βοηθούσε να υπήρχε επιπλέον κι ένας χρωματικός χάρτης, όπου με κόκκινο χρώμα και άλλες αποχρώσεις ανάλογα θα σημειώνονται οι περιοχές που κινδυνεύουν, όπως για παράδειγμα γίνεται με τον χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές».

Για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η πολιτεία για την αναβάθμιση της διαδικασίας διασποράς των δελτίων και τον συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών σημειώνει πως δεν είναι ο κατάλληλος να μιλήσει. «Είναι όμως στο χέρι της πολιτείας να ρυθμίσει τον ρόλο και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων που απαρτίζουν τη μετεωρολογική κοινότητα της χώρας μας (ΕΜΥ, ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.λπ.). Καλό είναι επίσης στις περιπτώσεις που εκδίδεται ένα έκτακτο δελτίο να μπει μια τάξη μεταξύ όλων εκείνων που ενημερώνουν το κοινό από τα ΜΜΕ. Ειδικά σε κρίσιμες στιγμές δεν μπορεί ο καθένας (κι εγώ βεβαίως) να ερμηνεύει τα δελτία κατά το δοκούν, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες».

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281736977839432

Kathimerini Digital