Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Aναβολή επίσκεψης στο Βελιγράδι

Η κατάσταση στην Αθήνα άλλαξε το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Αναπόφευκτο εκ νέου προγραμματισμό των διεθνών υποχρεώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρέθηκε το λεκανοπέδιο έπειτα από τις σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν παραλύσει την καθημερινότητα. Eτσι, η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι συνοδεία εννέα υπουργών, καθώς επρόκειτο να συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Γίνεται προσπάθεια ώστε η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν, καθώς η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη ταχείας επαναφοράς των ελληνοσερβικών σχέσεων σε πλήρη λειτουργικότητα. Η σερβική πλευρά ενημερώθηκε από την Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ συνεχίζονται οι επαφές προκειμένου να εντοπιστεί νέα ημερομηνία που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Εχει προγραμματιστεί ήδη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κροατία και ενδέχεται ένα ταξίδι στο Βελιγράδι να γίνει λίγο νωρίτερα, χωρίς κατ’ ανάγκην την παρουσία υπουργών.

Παράλληλα, στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για τους περίπου 90.000 Ελληνες που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται στα όρια με το Ντόνμπας, μια περιοχή που παραμένει πεδίο συγκρούσεων. Το 2014 οι συγκρούσεις στα περίχωρα του Ντόνμπας οδήγησαν στον θάνατο Ελλήνων ομογενών, τους οποίους η ελληνική πολιτεία επιθυμεί να τιμήσει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιθυμεί να επισκεφθεί τη Μαριούπολη, προκειμένου να δείξει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτή την απομακρυσμένη κοινότητα ομογενών στην Αζοφική Θάλασσα. Γίνεται, παράλληλα, προσπάθεια να λειτουργήσει ξανά κανονικά το προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, το οποίο μετά τις συγκρούσεις του 2014 πρακτικά υπολειτουργεί.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να καταστεί εφικτό ένα ταξίδι του κ. Δένδια στη Μαριούπολη εντός των επόμενων ημερών, ει δυνατόν και το Σαββατοκύριακο, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας στο Βελιγράδι αναβλήθηκε. Η όλη επιχείρηση ξεκάθαρα προβληματίζει την Αθήνα, καθώς η ουκρανική κρίση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καμπή απότομης όξυνσης. Πέρα από τα ζητήματα ασφαλείας που δημιουργούνται σε σχέση με ένα τέτοιο ταξίδι, στην Αθήνα δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια κρίση που έχει φέρει τη Μόσχα και το Κίεβο στα πρόθυρα του πολέμου. Σε περίπτωση μετάβασης στη Μαριούπολη και παράλληλης απαίτησης από την ουκρανική πλευρά για στάση και στο Κίεβο, είναι σαφές ότι η Αθήνα θα βρεθεί ενώπιον διλήμματος. Η Αθήνα έχει εκφράσει, βεβαίως, σαφέστατες θέσεις υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ωστόσο σε μια φάση πολέμου νεύρων, με κύριους πρωταγωνιστές τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει επιθυμία εμπλοκής. Για την Αθήνα είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι η ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης πρέπει να στηριχθεί από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η ουκρανική κρίση.

Ανησυχία για τους περίπου 90.000 Ελληνες που κατοικούν στη Μαριούπολη της Ουκρανίας – Συνεννοήσεις για μετάβαση του Ν. Δένδια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281749862741320

Kathimerini Digital