Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Νέο σοκ με 115 θανάτους

Ανω των 100 πάλι χθες οι θάνατοι, αργή η υποχώρηση στον αριθμό διασωληνωμένων

Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Υψηλός παραμένει ο αριθμός ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 115 απώλειες. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσει σχετικά με την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων.

Αλλη μία ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν η χθεσινή. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δυσκολεύει τη συζήτηση για τον χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν λίγο πριν από το τέλος του έτους για την αναχαίτιση της παραλλαγής «Ομικρον». Χθες δηλώθηκαν 115 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Από την έναρξη της πανδημίας έως και χθες είχαν καταγραφεί 22.970 θάνατοι στην Ελλάδα που αποδίδονται στην COVID-19.

Αργή υποχώρηση παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών (646 χθες έναντι 653 προχθές και 683 πριν από μία εβδομάδα), ενώ οι νέες εισαγωγές περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 395. Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών με COVID-19 ήταν χθες το πρωί 60,4% και των κλινών ΜΕΘ COVID 88,5%.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 17.960 νέες διαγνώσεις της νόσου σε σύνολο 190.260 δειγμάτων που ελέγχθηκαν με μοριακή μέθοδο ή με rapid tests (ποσοστό θετικότητας 9,5%), με τον χιονιά, που είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους ελέγχους, να «θολώνει» το τοπίο, ειδικά όσον αφορά τις περιοχές που έπληξε η «Ελπίδα». Είναι ενδεικτικό ότι χθες και προχθές καταγράφηκαν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών 1.196 και 1.074 κρούσματα, αντιστοίχως, όταν τις προηγούμενες ημέρες με συγκρίσιμο συνολικό αριθμό κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονταν περίπου 2.000 κρούσματα. Παράλληλα, η μη λειτουργία των σχολείων, που συνεπάγεται και μη έλεγχο των παιδιών με self tests, πιθανόν να οδήγησε σε μικρότερο αριθμό διαγνώσεων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα στα τρία κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας αφορούσε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας 4-18 ετών.

Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και βάσει αυτής να αποφασίσει εάν θα υπάρξει άρση ή νέα παράταση των μέτρων στους χώρους εστίασης και διασκέδασης και στους αθλητικούς χώρους (προς το παρόν ισχύουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2022).

Εμβολιασμοί

Επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, με εξαίρεση τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που θα πραγματοποιούνταν σήμερα και αύριο στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και τους εμβολιασμούς που θα γίνονταν σήμερα στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας» και οι οποίοι αναβάλλονται. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι γονείς θα ενημερωθούν με sms για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα (νοσοκομεία παίδων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», Γ.Ν. «Ασκληπιείο», Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», ΓΝΠ «Τζάνειο», ΓΝΔΑ «Αγία Βαρβάρα», ΠΓΝ «Αττικόν», Γ.Ν. Νίκαιας και στα κέντρα υγείας Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Κερατσινίου, Μεγάρων και Σαλαμίνας) θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ωστόσο, όσοι γονείς με τα παιδιά τους δεν μπορέσουν να προσέλθουν σήμερα στα παραπάνω εμβολιαστικά κέντρα, τα στοιχεία τους θα αντληθούν από το σύστημα ώστε να κλειστούν από την Επιχείρηση «Ελευθερία» νέα ραντεβού, τα οποία θα αποσταλούν στους πολίτες με sms.

Οι εμβολιασμοί ενηλίκων και ανηλίκων άνω των 12 ετών θα πραγματοποιηθούν κανονικά σήμερα. Οσοι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσει εάν θα υπάρξει άρση ή νέα παράταση των μέτρων.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281788517446984

Kathimerini Digital