Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Βομβαρδισμένο τοπίο στη Συγγρού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου στο κέντρο της Αθήνας άφησε πίσω της η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί σε κτίριο στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού. Ερευνάται η πιθανότητα διαρροής φυσικού αερίου, αν και στο συγκεκριμένο κτίριο δεν υπήρχε παροχή. Προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε ακτίνα 150 μέτρων.

Σε διαρροή φυσικού αερίου αποδίδεται, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η ισχυρή έκρηξη που χθες, λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, συντάραξε το κέντρο της Αθήνας. Αυτό προκύπτει από τη μαρτυρία αυτόπτη, την αυτοψία που πραγματοποίησε στο σημείο το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής και τη διαπίστωση των πυροτεχνουργών της ΕΛ.ΑΣ. και των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής ότι στο σημείο δεν βρέθηκαν υπολείμματα μηχανισμού.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, στο συγκεκριμένο κτίριο δεν υπάρχει παροχή φυσικού αερίου, ούτε διαπιστώθηκε διαφυγή αερίου από τις παροχές γειτονικών κτιρίων.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 6.30 το πρωί σε κτίριο που βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού 3, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Ηταν τόσο ισχυρή, που από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε ακτίνα 150 μέτρων. Ενας 78χρονος άνδρας που είχε διανυκτερεύσει στον ημιώροφο του κτιρίου υπέστη εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς». Λόγω του χιονιά, τη στιγμή της έκρηξης η κίνηση στη λεωφόρο Συγγρού ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη και γι’ αυτό δεν υπήρξαν περισσότεροι τραυματισμοί. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγαζόταν ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι ήταν υπό ανακαίνιση προκειμένου να διατεθούν ως δωμάτια και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τη νύχτα της Τρίτης ο 78χρονος διανυκτέρευσε στον ημιώροφο, με τις πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. να διαψεύδουν ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος με τα βιολογικά προϊόντα. Αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, στελέχη της Πυροσβεστικής τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο για μια πρώτη σύντομη κουβέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματίας είπε στους πυροσβέστες ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κτίριο υπήρχε έντονη μυρωδιά αερίου καθώς και ότι η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που πάτησε τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος για να ανάψει το φως.

Στο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας καθώς και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, με τα ευρήματα της αυτοψίας τους πάντως να ενισχύουν την εκτίμηση ότι η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή. Στο σημείο, εξάλλου, μετέβη και συνεργείο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά που κατασβέστηκε λίγη ώρα αργότερα από την Πυροσβεστική, ενώ ήδη από χθες έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στα κτίρια σε ακτίνα τουλάχιστον 150 μέτρων. Η έκρηξη προκάλεσε κυρίως θραύση υαλοπινάκων, καθώς το ωστικό κύμα έπληξε όχι μόνο τα παρακείμενα κτίρια αλλά και κτίρια σε αρκετή απόσταση. Ο ήχος της έκρηξης, δεδομένης και της πρωινής ησυχίας, ακούστηκε σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

Ερευνάται η πιθανότητα διαρροής φυσικού αερίου – Σε μονάδα εγκαυμάτων νοσηλεύεται ο 78χρονος που βρισκόταν στον ημιώροφο του κτιρίου στη Συγγρού.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281797107381576

Kathimerini Digital