Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ηχηρό λαϊκό μήνυμα Γερμανών υπέρ εμβολιασμών

Στα όριά τους έφτασαν πολλοί Γερμανοί από τις αντιεπιστημονικές παραδοξολογίες και τις διαδηλώσεις των αντεμβολιαστών. Ετσι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.

Η Βερολινέζα Στέφανι Χόνερ εξηγεί ότι «σήμερα όλοι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Οι αντιεμβολιαστές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι ζούμε σε μια δικτατορία. Δεν μπορώ να το ανεχθώ. Χαίρομαι που εμβολιάστηκα δωρεάν και που έλαβα κρατική οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Η 55χρονη ηθοποιός είναι μία από τους πολλούς Γερμανούς που διαδηλώνουν, τις τελευταίες ημέρες, κατά των αντιεμβολιαστών, των συνωμοσιολόγων και των ακροδεξιών που ποδηγετούν τις αντιδράσεις κατά των μέτρων.

Είναι μία από τις χιλιάδες που κατέβηκαν στους δρόμους υπέρ των κυβερνητικών μέτρων και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Αλλοι υπέγραψαν διακηρύξεις κατά των αντιεμβολιαστών, άλλοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα σε Ολντενμπουργκ και Ρότβαϊλ οριοθετώντας τις διαδηλώσεις ακροδεξιών, ενώ χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής διοργάνωσαν αγρυπνία μπροστά σε νοσοκομείο της Δρέσδης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδήλωση της άκρας Δεξιάς.

Παρότι στις διαδηλώσεις των αντεμβολιαστών συμμετέχουν και άνθρωποι που απλώς φοβούνται τον εμβολιασμό ή εξοργίζονται με την πιεστικότητα των υγειονομικών φορέων, πάντα πρωτοστατούν τα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Η «σιωπηλή πλειονότητα»

Οι Γερμανοί νιώθουν ότι κακώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, επηρεάζοντας ανισομερώς τον δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση της πανδημίας. Ακόμα και ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τη Δευτέρα κάλεσε τη «σιωπηλή πλειονότητα» να δραστηριοποιηθεί και να προστατεύσει

Χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ των κυβερνητικών μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

το δημοκρατικό πολίτευμα. «Το να ανήκει κανείς στην πλειονότητα δεν αρκεί. Πρέπει αυτή να γίνει ένα πολιτικώς αναγνωρίσιμο μέγεθος. Δεν πρέπει να υποχωρήσει. Το σιωπηλό κέντρο οφείλει να γίνει πιο ορατό, πιο δυναμικό και ηχηρό, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Πολλοί από τους διαδηλωτές παραδέχονται ότι θα προτιμούσαν να παρέμεναν ασφαλείς στο σπίτι τους. Ομως νιώθουν ότι είναι επιτακτικό να δείξουν πως οι αντιεμβολιαστές δεν είναι η πλειονότητα.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281818582218056

Kathimerini Digital