Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Προβληματίζουν οι γερμανικοί δισταγμοί

Την ώρα που οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη, η Γερμανία ξεχωρίζει περισσότερο για αυτά που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παρά για όσα κάνει. Η χώρα που παίζει τον πλέον κρίσιμο ρόλο στην Ευρώπη αμφιταλαντεύεται, καθώς η νέα κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει μόνο το ενδεχόμενο εξαγωγών όπλων προς την Ουκρανία, εμποδίζει ακόμη και την παράδοση πυροβόλων ψυχροπολεμικής τεχνολογίας από την Εσθονία στην Ουκρανία. Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς δεν δηλώνει σαφώς αν το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 2 περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο των πιθανών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ενώ ο διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποιεί ότι οι ρωσικές τράπεζες δεν πρέπει να εξαιρεθούν από το σύστημα διεθνών πληρωμών Swift, γιατί αυτό θα έβλαπτε τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κοιτάζουν τη χώρα που παίζει τον πλέον κρίσιμο ρόλο στην Ευρώπη να αμφιταλαντεύεται.

Ιστορικοί λόγοι

«Γιατί βλέπουμε τη Ρωσία διαφορετικά από ό,τι τη βλέπουν οι Αμερικανοί; Για λόγους Ιστορίας», λέει ο πρόεδρος του ρωσογερμανικού φόρουμ, Ματίας Πλάτσεκ. «Η Γερμανία και η Ρωσία έχουν σχέσεις χίλια χρόνια. Η μεγαλύτερη τσαρίνα, η Μεγάλη Αικατερίνη, ήταν Γερμανίδα και προσάρτησε την Κριμαία στη Ρωσία».

«Πολλοί Γερμανοί δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι η Γερμανία μπορεί να προμηθεύσει όπλα που θα σκοτώσουν Ρώσους», λέει ο αναλυτής του Ινστιτούτου Ασφαλείας του Κιέλου, Μάρσελ Ντίρσους. «Ισως ο Πούτιν μπορεί να διδάξει στους Γερμανούς ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να υπερασπιστούν την ειρήνη».

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281840057054536

Kathimerini Digital