Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ιταλοί CEO μιλούν με τον Ρώσο πρόεδρo

ASSOCIATED PRESS

ΡΩΜΗ. Σημαντικό εταίρο της Ρωσίας χαρακτήρισε χθες την Ιταλία ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας μέσω βίντεο που είχε με στελέχη ιταλικών επιχειρήσεων. Στη διάρκεια της «βιντεοσύσκεψης», που είχε προγραμματισθεί για τον Νοέμβριο αλλά καθυστέρησε εξαιτίας αντιρρήσεων της ιταλικής κυβέρνησης, ο Πούτιν υπογράμμισε στους συνομιλητές του CEO ότι η Ρωσία παραμένει αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος και ότι η Ρώμη θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φθηνότερο φυσικό αέριο από την Gazprom, χάρη σε ειδικές συμφωνίες.

Από τη μεριά της, η ιταλική κυβέρνηση κάλεσε τους Ιταλούς επιχειρηματίες να μη συζητήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο, επικαλούμενη την κρίση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι απηύθυνε την έκκληση αυτή στους επιχειρηματίες και στη διοργανώτρια της εκδήλωσης, το Ιταλο-ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε, όμως, κανονικά, καθώς σε αυτή δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή κρατικός λειτουργός.

Σε μήνυμά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η συνάντηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών και βιομηχανικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν ξεχωρίζουν ο Φραντσέσκο Σταράτσε, διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Enel, ο επικεφαλής της τράπεζας Unicredit Αντρέα Ορτσέλ, ο αντιπρόεδρος της βιομηχανίας ελαστικών Pirelli Μάρκο Τροντσέτι και ο πρόεδρος της ασφαλιστικής Assicurazioni Generali Γκαμπριέλε Γκαλατέρι. Στη σύσκεψη αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι επικεφαλής της πετρελαϊκής Eni και ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου φυσικού αερίου Snam.

Η Eni συνεχίζει να διατηρεί στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, εξασφαλίζοντας 30% των αποθεμάτων της από τη Ρωσία. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στον αγωγό Blue Stream, ενώ η ιταλική εταιρεία συμμετέχει σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η βιντεοσύσκεψη Πούτιν - Ιταλών επιχειρηματιών εκνευρίζει την κυβέρνηση της Ρώμης.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281857236923720

Kathimerini Digital