Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Βανδαλισμοί, βία και η σιωπή πολλών

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τα πρόσφατα (άσχετα μεταξύ τους;) περιστατικά ανομίας (παρανομίας) στα Λύκεια Παπάγου - Χολαργού (βανδαλισμοί, κλοπές) και στο ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ, «Απειλητικά συνθήματα» («Κ» 19/1/2022), επιτρέψτε μου να διατυπώσω κάποιες απορίες: Εκατοντάδες και χιλιάδες «προοδευτικοί» πολίτες κατά καιρούς διαμαρτύρονται και κάνουν προτάσεις προς πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες: περί παντός του επιστητού: α) Γέφυρα, Πρωτοβουλία προοδευτικών πολιτών, 30/1/2019. Θεωρούμε καταλυτικό γεγονός την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών... β) «Η καταστολή και η ένταση δεν θα περάσουν». «Ως μέλη ΔΕΠ, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές... καταγγέλλουμε την προωθούμενη ένταση καταστολής στα πανεπιστήμια και αρνούμαστε να συμπράξουμε...» (16/11/2020), γ) Διάβημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε «Ομάδα πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών»: «Οχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια». Ηδη περισσότερα από 1.000 μέλη ΔΕΠ έχουν υπογράψει την ιδρυτική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας («Κ» 29/1/2021), δ) Πανεπιστημιακοί ΔΕΠ με επιστολή τους επισημαίνουν, από την πολιτεία, «διακριτική και εκδικητική αντιμετώπιση» κρατουμένου.

Οι λαλίστατοι ΔΕΠ, ερευνητές και λοιποί εν ενεργεία, επίτιμοι, ομότιμοι κ.λπ., μεριμνούν και τυρβάζουν περί πολλά, αλλά δεν βρήκαν μία καλή κουβέντα για συμπαράσταση στους πρυτάνεις ΟΠΑ, του ΑΠΘ και του ΕΜΠ τους οποίους «άγνωστοι» στοχοποιούν στα σκαλιά της ΑΣΟΕΕ. Ο ένας διότι κάλεσε την αστυνομία όταν «άγνωστοι» (πάντα άγνωστοι) προκαλούν καταστροφές στο κτίριο και οι έτεροι διότι συναίνεσαν να γίνει εκκένωση χώρων των ιδρυμάτων, «κατειλημμένων επί χρόνια». Οταν ευσυνείδητοι καθηγητές πράττουν το κατά νόμο καθήκον τους, γνωστοί-άγνωστοι τους προπηλακίζουν, τους απειλούν με ξυλοδαρμό, τους κλειδαμπαρώνουν ή ακόμη και τους κτίζουν στο γραφείο τους. Πώς μπορούν τα θύματα να λειτουργήσουν, όταν οι συνάδελφοί τους, όχι μόνο δεν συμπαρίστανται, αλλά ενίοτε τους χλευάζουν κιόλας. Οψόμεθα!

ΥΓ. 1.: Λίαν επίκαιρο το άρθρο του έμπειρου συνεργάτη σας Απ. Λακασά (20/1/22) ο οποίος θέτει την πένα του «εις τον τύπον των ήλων»: Ο φόβος που βιώνουν οι καθηγητές των κεντρικών ΑΕΙ μην τυχόν και ενοχλήσουν τους ακραίους με τις θέσεις τους, δηλητηριάζει το πανεπιστήμιο και το οδηγεί στην εσωστρέφεια και στη δυσανεξία. Αλλά ας μην παραπονούνται οι καθηγητές. Είναι κι εκείνοι υπεύθυνοι για το καθεστώς ατιμωρησίας.

ΥΓ. 2.: Ο δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού καταλογίζει τα έξοδα αποκαταστάσεως των «βανδαλισμών» στα Λύκεια, εις βάρος των σχολικών μονάδων!.. Καλώς ποιεί! ΙΟΡΔΑΝΗΣ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώην γυμνασιάρχης

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281934546335048

Kathimerini Digital