Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Αξιολόγηση.

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Δεσμεύσεις για να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι αρκετές εκκρεμότητες των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προχθεσινής 13ης αξιολόγησης.

Δεσμεύσεις για να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι –όχι και πολύ λίγες– εκκρεμότητες των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προχθεσινής 13ης αξιολόγησης, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο.

Ανάμεσα στα «αγκάθια», η πληρωμή στις τράπεζες εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια ιδιωτών, οι οποίες κατέπεσαν. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν σε μεγάλο βαθμό για κοινωνικούς σκοπούς, έπειτα από σεισμούς, πλημμύρες κ.λπ. εδώ και μια δεκαετία περίπου, στη συνέχεια δεν εξοφλήθηκαν και οι τράπεζες διεκδικούν τώρα τις εγγυήσεις που δικαιούνται. Το ποσόν ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση δεσμεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να το μηδενίσει σε δύο χρόνια, δίνοντας όμως δείγμα γραφής από τώρα. Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε να διπλασιάσει το προσωπικό του σχετικού τμήματος εγγυήσεων που κάνει τις εκκαθαρίσεις, προσλαμβάνοντας άλλα 35 άτομα τον Φεβρουάριο. Στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίσθηκε ότι υπάρχει επιτάχυνση, καθώς εκκαθαρίζονται δεκάδες εκατομμυρίων τον μήνα, αλλά χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, ώστε να είναι ρεαλιστικός ο στόχος της εκκαθάρισης σε δύο χρόνια. Το καλό είναι ότι δημοσιονομικά η εκκαθάριση αυτή είναι ουδέτερη, καθώς η υποχρέωση έχει ήδη εγγραφεί στα ελλείμματα των δύο προηγούμενων ετών, όταν δεν υπήρχαν δημοσιονομικοί περιορισμοί, λόγω ρήτρας γενικής αποφυγής. Ετσι, τώρα που αρχίζει και πάλι η δημοσιονομική προσαρμογή, δεν επιβαρύνεται το έλλειμμα. Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα, με διάταξη που ψηφίστηκε τον προηγούμενο χρόνο, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Βελτίωση αναγνωρίστηκε και στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ειδικά τον Νοέμβριο και ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η κυβέρνηση πλησίασε τους στόχους, αν και δεν τους εκπλήρωσε. Το κυριότερο είναι ότι οι εκκρεμείς συντάξεις μειώνονται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς, επισημαίνεται. Ο στόχος είναι να μηδενιστούν σχεδόν έως τα μέσα του χρόνου. Στα χρηματοοικονομικά ζητήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε καθυστέρηση στην εκκαθάριση των υποθέσεων του ν. Κατσέλη κυρίως στην περιφέρεια. Οι θεσμοί ζήτησαν να ενισχυθούν τα δικαστήρια εκεί, ώστε να μειωθεί το στοκ.

Σε ό,τι αφορά το ενδιάμεσο σχήμα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, οι θεσμοί ζήτησαν βελτιώσεις, όμως δεν απέρριψαν την πρόταση, η οποία, άλλωστε, εκτιμάται ότι αφορά μόνο περίπου 5.000 νοικοκυριά.

«Οχι» για το ΤΧΣ

Αντίθετα, απέρριψαν την πρόταση να διορίζονται από την κυβέρνηση τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς –όπως διεμήνυσαν– θέλουν η διοίκησή του να είναι ανεξάρτητη.

Γενικά, η εκτίμηση είναι ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν θα κινδυνεύσει πλην απροόπτου. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η 13η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μέσα σε μόνο μία ημέρα. Η επόμενη, τον Απρίλιο, θα συνοδεύεται από δόση που θα εκταμιευθεί κανονικά τον Ιούνιο. Εκκρεμεί όμως και μία ακόμη δόση από το 2019, για την οποία δεν έχει αποφασιστεί αν θα συγχωνευθεί με αυτήν του Ιουνίου ή θα δοθεί χωριστά τον Αύγουστο, με την έξοδο από την εποπτεία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εκδοθεί μια ακόμη, τελική έκθεση των θεσμών, αναφέρουν οι πηγές.

OIKONOMIKH

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282329683326280

Kathimerini Digital