Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

657 εκατ. για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης

Στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου θα κατευθυνθεί πάνω από το 60% των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη έργων υποδομής που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του Green Deal.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 1,037 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε, τα 657 εκατ. θα διατεθούν για τον Euroasia Interconnector που θα διασυνδέσει ηλεκτρικά την Κύπρο με την Κρήτη, βάζοντας τέλος στην ηλεκτρική απομόνωση της πρώτης.

Το έργο προβλέπει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις, μέσω καλωδίων 898 χιλιομέτρων που θα ποντιστούν σε βάθος έως 3.000 μέτρων. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν παγκόσμια ρεκόρ για τέτοιου είδους έργα.

Επιπλέον, με 170 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η δεύτερη φάση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Βαλτικής. Προβλέπει τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση του δικτύου στην Πολωνία και την αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Εσθονία, υποστηρίζοντας έτσι την ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας των βαλτικών χωρών με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα.

Για την Aurora Line, την τρίτη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών και να υποστηριχθεί η ενοποίηση της χερσαίας και υπεράκτιας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, θα διατεθούν 127 εκατ.

Με 78 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το έργο Chiren expansion που αφορά την αύξηση της χωρητικότητας μιας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία είναι απαραίτητη για την περιφερειακή ασφάλεια εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ 4 εκατ. ευρώ θα λάβει η χρηματοδότηση μελέτης που εξετάζει την επέκταση της ικανότητας μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης CO2 στη Νορβηγία.

Η επίτροπος Ενέργειας Κ. Σίμσον δήλωσε πως «οι τελευταίοι μήνες μας υπενθύμισαν και πάλι πόσο σημαντική είναι μια καλά ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας της Ε.Ε. για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής ενέργειας και ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς και για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ενώ έχουμε σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο την τελευταία δεκαετία όσον αφορά την καλύτερη σύνδεση της αγοράς μας, μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα τη γραμμή διασύνδεσης Euroasia, η οποία θα θέσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα τη συνδέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Προβλέπεται η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίων 898 χιλιομέτρων που θα ποντιστούν σε βάθος έως 3.000 μέτρων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282458532345160

Kathimerini Digital