Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ερευνες στην Ελλάδα για εναλλακτικά καύσιμα ζητούν εφοπλιστές του Citi

Εκκληση για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να προωθήσουν λύσεις χρηματοδότησης έρευνας και ανάπτυξης (R&D) νέων, φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων και μηχανών πρόωσης για την ποντοπόρο ναυτιλία που θα γίνεται στην Ελλάδα, έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Greek Shipping Co-operation Committee), Χαράλαμπος «Χάρι» Φαφαλιός. Μια πρόταση που έχει γίνει και από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το φθινόπωρο και την οποία επικρότησε πρώτη η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

«To κυριότερο συμπέρασμα από τη συνάντηση COP26 ήταν ότι οι κυβερνήσεις είχαν βλέψεις για τα έσοδα που θα εισέπρατταν από μια ποικιλία πρασίνων εισφορών, όμως δεν έγινε καμία αναφορά στην εξεύρεση τεχνολογικών λύσεων ή στην εγγύηση της διαθεσιμότητας ασφαλών και βιώσιμων καυσίμων παγκοσμίως με χαμηλή είτε μηδενική περιεκτικότητα σε άνθρακα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ετήσια ομιλία/τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Committee.

Κανένα από τα συζητούμενα αυτή την εποχή εναλλακτικά καύσιμα δεν είναι πραγματικά απαλλαγμένο από άνθρακα, ισχυρίζεται, εξηγώντας πως το LNG είναι ένα προσωρινό καλύτερο καύσιμο, που όμως έχει επίσης αποτύπωμα άνθρακα, η αμμωνία είναι αρκετά επικίνδυνη εάν δεν διαχειριστεί σωστά και η πράσινη ή ηλεκτρονική μεθανόλη δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη παγκοσμίως στις ποσότητες που η ναυτιλία χρειάζεται. «Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι κατασκευαστές μηχανών πλοίων όσο και οι ναυπηγοί μόλις τώρα αρχίζουν να μελετούν τυχόν τεχνολογικές λύσεις. Αυτές όμως βρίσκονται ακόμα σε αρχικά στάδια», λέει ο Χάρι Φαφαλιός, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχει γίνει καμία πραγματική προσπάθεια για την επένδυση των εσόδων που θα προέλθουν από τυχόν φόρους άνθρακα σε ένα Ταμείο Ερευνας και Ανάπτυξης για τον ναυτιλιακό τομέα. Ενα τέτοιο κέντρο Ε&Α θα πρέπει να δημιουργηθεί και να εδρεύει στην Ελλάδα, η οποία είναι το παγκόσμιο κέντρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας». Οσον αφορά την επικείμενη ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS), σημειώνει πως «εάν τεθούν σε ισχύ τέτοιες εισφορές, είναι επιτακτική ανάγκη οι ναυλωτές να επωμιστούν το βάρος αυτών, καθώς είναι αυτοί οι οποίοι ορίζουν το ταξίδι κάθε πλοίου σε σχέση με το μέγεθος του φορτίου, το δρομολόγιο και την ταχύτητα μεταφοράς, και είναι ενθαρρυντικό ότι η Ε.Ε. κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να προωθήσουν λύσεις χρηματοδότησης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282475712214344

Kathimerini Digital