Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Στον κλάδο μεταφοράς φορτίων μπαίνει η Airbus

Δυναμική είσοδο στην αγορά μεταφοράς φορτίων κάνει η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία της Airbus, δημιουργώντας τη δική της ξεχωριστή μονάδα. Η εν λόγω επιχείρηση πρόκειται να χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη τύπου Belugast, τα οποία καθόλου τυχαία «βαφτίστηκαν» έτσι από τις φάλαινες μπελούγκα (ή λευκές φάλαινες) λόγω του ιδιάζοντος σχεδιασμού τους. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα Belugast θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ογκωδών προϊόντων, όπως για παράδειγμα ελικοπτέρων, μηχανών αεροσκαφών, καθώς και εξοπλισμού για χρήση στο Διάστημα. Σύμφωνα δε με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Airbus, η νέα εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων, ονόματι Airbus Beluga Transport, θα αξιοποιεί πέντε παλαιότερα Belugast και θα συνεργάζεται με εξωτερικούς πελάτες. Μέχρι στιγμής, τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εξοπλισμού αεροσκαφών από την ίδια την Airbus. Συγκεκριμένα, μεγάλα τμήματα αεροσκαφών, όπως τα φτερά, μεταφέρονταν από τις μονάδες παραγωγής στα διάφορα εργοστάσια της αεροναυπηγικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Για τη χρήση αυτή πλέον θα χρησιμοποιηθεί ο αναβαθμισμένος τύπος αεροσκαφών της ίδιας σειράς, τα Belugaxl, τα οποία έχουν ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα από τους 47 μετρικούς τόνους του Belugast. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε η εταιρεία χθες, τα Belugaxl, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν δύο φτερά του A350 (αντί ενός), θα αξιοποιηθούν για την επιτάχυνση της παράδοσης ενόψει της ανάκαμψης του κλάδου των ταξιδιών μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η δυνατότητα ανάπτυξης και κερδοφορίας από τις δραστηριότητες στη μεταφορά φορτίου και εμπορευμάτων φαίνεται από το ότι αυτές είχαν μία αύξηση διεθνώς κατά 6,9% το 2021 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019. Αυτός δε ο υποκλάδος του συνολικού των αερομεταφορών αποτέλεσε και τη φωτεινή εξαίρεση, μεσούσης της κρίσης.

Συνολικά, ο κλάδος της αεροναυπηγικής, μετά τη δραστική μείωση της παραγωγής εξαιτίας της πανδημίας, διαπιστώνει ενισχυμένη ζήτηση για αεροπλάνα μεταφοράς φορτίου χάρις στην έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και για επιβατικά αεροσκάφη μεσαίων αποστάσεων – και αυτό παρατηρείται ανεξαρτήτως των ανησυχιών σε διεθνή κλίμακα για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον». Η Airbus, ειδικά, είδε τον τελικό απολογισμό της σε παραδοθέντα αεροσκάφη κατά το παρελθόν έτος να φθάνει τα 611, ήτοι να ξεπερνάει τον στόχο των 600 μονάδων, όπως τον είχε ορίσει επισήμως η διοίκησή της. Καθόλου τυχαία, ο διευθύνων σύμβουλός της Γκιγιόμ Φορί χαρακτήρισε την επίδοση αυτή ως «τους πρώτους καρπούς της ανάκαμψης», προσθέτοντας πως «η ζήτηση είναι πραγματική». Αναφορικά τώρα με τις αρχές του 2022, η ευρωπαϊκή εταιρεία ξεκινάει με καλούς οιωνούς, ήδη έχουν γίνει προσφάτως παραγγελίες από την Air France-klm και την Qantas, ενώ η αμερικανική ανταγωνίστριά της Boeing εξακολουθεί να κυριαρχεί στις πωλήσεις αεροσκαφών μεταφοράς εμπορευμάτων. Πάντως, η Airbus έκλεισε τις πρώτες παραγγελίες της για το νέο Α350 για τη μεταφορά φορτίου, αν και το έκανε εν μέρει, ανταλλάσσοντας υφιστάμενες παραγγελίες για επιβατικά με τζετ εμπορικής χρήσης.

Η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική δημιουργεί εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων.

ΔΙΕΘΝΗ

el-gr

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

2022-01-27T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282557316592968

Kathimerini Digital