Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η απανταχού ομογένεια κινητοποιείται μετά την πυρκαγιά στο γηροκομείο Μπαλουκλί στην Πόλη

Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerini.gr

Ηστέγη έχει καταρρεύσει και ο ήλιος περνάει απρόσκοπτα στο εσωτερικό του γηροκομείου Μπαλουκλί. Μία μόλις ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το ιστορικότατο ίδρυμα της ρωμιοσύνης για να δει το μέγεθος των καταστροφών. Λίγο αργότερα, θέλησε να βρεθεί κοντά και στους δοκιμαζόμενους γέροντες που σώθηκαν τελευταία στιγμή χάρις στην κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, αλλά και της πυροσβεστικής, η οποία έφτασε σε ελάχιστο χρόνο στο φλεγόμενο κτίριο. Οι περισσότεροι εκ των ενοίκων έχουν επιστρέψει ξανά στο νοσοκομείο Μπαλουκλί, πτέρυγα του οποίου ήταν και το γηροκομείο, και μόνο λίγοι έχουν μείνει στο δημόσιο νοσοκομείο «Prof. Dr. Murat Dilmemer», όπου μεταφέρθηκαν εσπευσμένα μετά τη φωτιά. Ο Πατριάρχης ύστερα έκανε επίσημη επίσκεψη και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την άμεση και αποτελεσματική δράση των μελών της.

Το πλήγμα που δέχθηκε η ρωμιοσύνη από αυτήν την πυρκαγιά δεν είναι μόνον υλικό αλλά και ψυχικό. Το Ιδρυμα Μπαλουκλί που φροντίζει για το νοσοκομείο και το γηροκομείο, είναι το παλαιότερο και πλέον κραταιό της ομογένειας, με το 70% της συνολικής κοινοτικής περιουσίας. Οι τελευταίες εκλογές που επέτρεψε η Τουρκία για να καθοριστούν η ηγεσία και τα μέλη της διοίκησής του έγιναν πριν από 31 ολόκληρα χρόνια και, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, έχουν παρουσιαστεί πολλά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης τακτικών αρχαιρεσιών. Πάνδημη ευχή είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση και με αφορμή το παγκόσμιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, το Μπαλουκλί να επανασυνδεθεί με την κοινότητα, υπογραμμίζει στην «Κ» τόσο ο άρχων του Πατριαρχείου, Λάκης Βίγκας, εκ των πλέον δραστήριων εκπροσώπων της, όσο και ο Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας των Κωνσταντινουπολιτών.

Το γηροκομείο φιλοξενούσε πάνω από εκατό άτομα και ήταν το τελευταίο αποκούμπι ηλικιωμένων που δεν είχαν παιδιά και κάποιον να τους φροντίσει. Παράλληλα, είναι η τρανή απόδειξη πως οι Ελληνες της Πόλης πάντοτε έφτιαχναν φορείς για να προσέχουν τους πιο αδύναμους· η κοινωνική πρόνοια ήταν απολύτως μέσα στο πνεύμα των Ρωμιών, ιδιαίτερα όταν αποτελούσαν την πιο ισχυρή και οικονομικά εύρωστη μειονότητα. Ακόμη και σήμερα υπάρχει αυτός ο απόηχος, που κρατάει ενωμένα τα λιγοστά πια μέλη του ελληνισμού.

Το θετικό είναι πως με το άγγελμα της καταστροφικής φωτιάς ήταν εντυπωσιακό το μέγεθος της κινητοποίησης για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Οι Ελληνες της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας πρωτοστατούν σε μια εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων που ήδη έχει δώσει τα πρώτα της αποτελέσματα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έφτασε πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκεί του ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει εξασφαλίσει ένα αρχικό ποσό 350.000 δολαρίων για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και ανακούφισης των εκτοπισμένων μετά την πυρκαγιά. Ο φορέας Leadership 100, που είχε θεσμοθετήσει ο Ιάκωβος στο παρελθόν για να συσπειρώσει τους πιο πλούσιους και ισχυρούς Ελληνοαμερικανούς, το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η Φιλόπτωχος Εταιρεία Ελληνικών Ορθοδόξων Κυριών ήταν οι πρώτοι που έδωσαν χρήματα.

Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, ο κ. Ελπιδοφόρος θα επισκεφθεί συμβολικά και ο ίδιος το Μπαλουκλί. Εκκληση προς τις ελληνορθόδοξες κοινότητες να συμβάλουν στη συγκέντρωση δωρεών για την ανοικοδόμηση του γηροκομείου Μπαλουκλί απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, που δηλώνει ότι όλοι οι Ελληνες θα είναι παρόντες στην ανοικοδόμηση του γηροκομείου.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281582359409581

Kathimerini Digital