Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Δοκιμάζονται οι γέφυρες στο Κέντρο

Οι παράπλευρες συνέπειες στις σχέσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και ο ανταγωνισμός τους για την κοινή «δεξαμενή» ψηφοφόρων

Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την πολιτική κρίση που προκαλεί η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ; Με άξονα αυτό το ερώτημα το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται, οι κεντρικοί «παίκτες» της πολιτικής σκηνής επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους και ξεδιπλώνονται νέες στρατηγικές με διττή επιδίωξη. Συνομιλητές από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος συμφωνούν, πάντως, στο εξής: η επομένη των αποκαλύψεων είναι μια νέα μέρα στο πολιτικό τοπίο. Πολλά από τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας έχουν ανατραπεί και στο τραπέζι έχουν μπει σχεδόν όλα τα σενάρια σε ό,τι αφορά πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, ενδεχόμενους αιφνιδιασμούς, συμμαχίες και συμπορεύσεις, δημόσιες και υπόγειες αντιπαραθέσεις. Κεντρικό στοιχείο σε όλες τις συζητήσεις και αναμφισβήτητα ο παράγοντας που θα καθορίσει πολλές επιμέρους κινήσεις, είναι η ευρεία σύμπτωση στην άποψη ότι έχει διαρραγεί, πιθανόν ανεπανόρθωτα, η σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνητικές μελλοντικές συνεργασίες.

Ενα βασικό ερώτημα που επιτακτικά τίθεται είναι εάν η υπόθεση Ανδρουλάκη θα λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα για επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων. Αν, δηλαδή, το σενάριο πρόωρων εκλογών μπαίνει ξανά στο κάδρο. Από την κυβέρνηση έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να διασκεδάσουν οποιαδήποτε σχετική αναφορά. Είναι όμως έτσι; «Οι δημοσκοπήσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο», εκτιμά έμπειρο πολιτικό στέλεχος. Οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου αποκτούν, αίφνης, μεγάλη σημασία. «Η κυβέρνηση κινείται, πλέον, με ορίζοντα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε θα έχει αποτυπωθεί στις μετρήσεις ο απόηχος της υπόθεσης και θα έχει αποφασιστεί τι μπορεί να δοθεί ως παροχή. Με βάση αυτά, θα ληφθούν οι αποφάσεις», προσθέτει ο συνομιλητής μας. Με έναν αστερίσκο: ότι το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων σταματάει εδώ και δεν θα υπάρξει συνέχεια. Μια αντίθετη εξέλιξη, θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και θα φέρει ανατροπές. Ανατροπές που ήδη, σε ένα βαθμό, συντελούνται. Πολιτικός παράγοντας με σημαντική εμπειρία σε διαχείριση κρίσεων εκτιμά ότι οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών διαμορφώνουν «σκηνικό κρίσης αξιοπιστίας και ηθικής», το οποίο, όπως προσθέτει, «θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα συνεργασιών καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα μεταφέρεται από το πεδίο της πολιτικής σε επίπεδο προσωπικό και ηθικό».

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι για πρώτη φορά μετά το 2016 διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για να απευθυνθούν στον κεντρώο πολιτικό χώρο. «Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται χωρίς συνομιλητή και πιθανό σύμμαχο στο Κέντρο. Και αυτό δυσκολεύει τους χειρισμούς του γιατί ήταν σαφές ότι δεν επιθυμούσε να στραφεί στα δεξιά του για αναζήτηση ενός πιθανού συμμάχου για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο ανατρέπει πλήρως το πολιτικό προφίλ που καλλιεργεί σταθερά τόσα χρόνια και θέτει σε κίνδυνο τη διείσδυση της Ν.Δ. στο Κέντρο», εκτιμά στέλεχος της Κουμουνδούρου. Και εκεί, στα ενδεχόμενα που μελετά η Κουμουνδούρου, δεν αποκλείουν μια προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προς στελέχη του που σταθερά τοποθετούνται υπέρ της προοπτικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. Να αυξηθεί τόσο, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση. Είναι αυτό πιθανό;

Σε ένα σενάριο αναδιάταξης των κομματικών ορίων δείχνει να συμφωνεί και το παλαιό πολιτικό στέλεχος. «Θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και το βάθος της υπόθεσης, αλλά ίσως δούμε κινήσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ισως δούμε μια άλλη Ν.Δ. να συμπορεύεται με ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», εκτιμά. Το ίδιο στέλεχος θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει πολύ πιο σκληρή η μάχη για επικράτηση στον χώρο του Κέντρου. Και εκεί, εφόσον οι γέφυρες σε επίπεδο ηγεσίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ έχουν διαρραγεί, εκτιμά ότι θα υπάρξει προσπάθεια προσεταιρισμού μεμονωμένων στελεχών, όχι απαραίτητα ενεργών πολιτικά τη δεδομένη στιγμή, που όμως η εξασφάλιση της συμπόρευσής τους θα ενισχύσει το κεντρώο προφίλ που σταθερά καλλιεργεί η ηγεσία της Ν.Δ. και το οποίο «τσαλακώνεται» από την υπόθεση των υποκλοπών.

«Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι. Κεντρώοι, “ποταμίσιοι”, κεντροαριστεροί, είναι μια σημαντική δεξαμενή. Ομως, δεν είναι ομοιογενής. Και με τα νέα δεδομένα, και στον χώρο αυτό διαμορφώνονται στρατόπεδα και μάλιστα με οξεία αντιπαράθεση, σχεδόν ποδοσφαιρικού τύπου», λέει ο ίδιος συνομιλητής. «Πιθανότατα θα κληθούν όλοι αυτοί να επιλέξουν πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μορφοποιήθηκε ως “αντισύριζα-φιλοευρωπαϊκό μέτωπο”, η υπόθεση των υποκλοπών το αποσάθρωσε, έχει προκαλέσει ρηγματώσεις που δεν δείχνει πιθανό να αποκατασταθούν», προσθέτει. Σε αυτό το κάδρο, για έμπειρους παρατηρητές των εξελίξεων, δεν πέρασε απαρατήρητη η ηχηρή παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που χαρακτήρισε παράνομη την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και αμφισβήτησε το σύνολο των κυβερνητικών χειρισμών και δηλώσεων στην υπόθεση αυτή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη

Μέσα σε αυτό το τοπίο, στη Χαριλάου Τρικούπη προφανώς βλέπουν μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουν διακριτή περπατησιά στον πολιτικό χώρο που διεκδικούν. Να αποτινάξουν την κατηγορία των «ίσων αποστάσεων», να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό πολιτικό αφήγημα, ανεξάρτητο από τις επιδιώξεις του νέου διπολισμού. Αυτό καταγράφεται εμφατικά στη σχέση με τη Ν.Δ., όπου η ρήξη φαντάζει οριστική. Καταγράφεται και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσδοκά ότι η αποστασιοποίηση από τις επιλογές και τη ρητορική της κυβέρνησης μιας σειράς κεντρώων στελεχών, όπως για παράδειγμα ο κ. Βενιζέλος, θα επηρεάσει ένα κεντρώο ακροατήριο που ήταν ευνοϊκό απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Κουμουνδούρου θα προτιμούσε να υπάρχει μια περισσότερο συντονισμένη στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που θα έστελνε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και στριμωγμένη στη γωνία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε αυτή αφορά πρόταση για εξεταστική επιτροπή ή κάποια άλλη θεσμική παρέμβαση. Δεν λείπουν, ωστόσο, οι επικρίσεις για τη στάση που κράτησε η Χαριλάου Τρικούπη μέχρι στιγμής και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, στον οποίο αποδίδουν στρατηγική «ένα βήμα μπρος και μισό βήμα πίσω». Οτι, δηλαδή, δεν δείχνει διατεθειμένος να πάει σε πλήρη και οριστική ρήξη με την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Ανδρουλάκης ναι μεν έκανε την καταγγελία, που εκθέτει σοβαρά την κυβέρνηση, αλλά δεν προχώρησε να ζητήσει παραίτηση. Αφησε στη μέση αυτό που ξεκίνησε».

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να διευρύνουν την απήχησή τους. «Ενα διαρκές πρόβλημα από το 2019 και μετά είναι ότι μας ακούν πολλοί λιγότεροι από ό,τι θα έπρεπε. Οτι ένας κόσμος που είναι δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση και ψάχνει εναλλακτική, δεν δίνει βαρύτητα σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο απόηχος από την κυβερνητική θητεία αλλά και η απουσία αυτοκριτικής από την πλευρά μας», λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δημοσκοπήσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο», εκτιμά έμπειρο πολιτικό στέλεχος.

TO ΘΕΜΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281668258755501

Kathimerini Digital