Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Είδα ότι ανέβαιναν και βούτηξα»

Με το που κατέρρευσε το οικοσύστημα της Terra, άνθρωποι που έχασαν χιλιάδες δολάρια ξεκίνησαν να δημιουργούν διαδικτυακές κοινότητες, κυρίως στο Reddit, για να μοιραστούν μεταξύ τους ιστορίες της ζημίας τους. Κάποιοι έγραψαν πως είχαν χάσει 1.000 δολάρια, άλλοι 2.500, ενώ για αρκετούς τα ποσά ήταν πολύ μεγαλύτερα, με έναν συγκεκριμένα να δηλώνει πως εξαιτίας της κατάρρευσης του terra έχασε 200.000 δολάρια. Στα περισσότερα από αυτά τα γκρουπ, οι συμμετέχοντες έγραφαν τα τηλέφωνα γραμμών υποστήριξης κατά της αυτοκτονίας σε διάφορες χώρες, ειδικά μετά την είδηση πως ένας άνδρας από την Ταϊβάν αυτοκτόνησε λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση και ενώ είχε δηλώσει σε συγγενείς ότι τα κρυπτονομίσματα luna που διέθετε, τα οποία άξιζαν 2 εκατομμύρια, είχαν χάσει το 99% της αξίας τους σε δύο μέρες, αφήνοντάς τον με 1.000 δολάρια. Ο Αγγελος, ένας 35χρονος Ελληνας, ο οποίος ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, δηλώνει στην «Κ» πως είχε 2.500 δολάρια σε luna και 6.000 δολάρια σε terra. Τα έχασε όλα. Είχε αγοράσει τα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα μόλις τον προηγούμενο Νοέμβριο – «έβλεπα να ανεβαίνει η αξία και δεν άντεξα, βούτηξα», λέει ο ίδιος. «Πείστηκα από το δελεαστικό επιτόκιο του Anchor», τονίζει. Οταν τον Μάιο κατέρρευσε το οικοσύστημα της Terra, δεν μπήκε μέσα στα γκρουπ που είχαν δημιουργηθεί διαδικτυακά. «Δεν έβλεπα τι έγραφε κανείς, περίμενα μόνο τις ανακοινώσεις του Ντο Κουόν», αναφέρει ο Αγγελος.

«Κλείστηκα σπίτι, προσπάθησα να σκεφτώ καθαρά και ήρεμα, προσπαθούσα να καταλάβω τι είχε γίνει, αλλά δεν ήμουν καλά, δεν μπορούσα να κοιμηθώ», σημειώνει στην «Κ». «Ηταν πολύ δύσκολο για μένα», συμπληρώνει, «επειδή έχασα ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής μου περιουσίας». Παρότι ο ίδιος τονίζει πως «δεν έχει ξαναγίνει στα “κρύπτο” αυτό που έγινε», δηλώνει ότι δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στα κρυπτονομίσματα σταθερής αξίας.

Της ίδιας άποψης είναι και ένας άλλος Ελληνας ο οποίος είχε terra - luna αλλά ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. «Από

Παρά τη «χασούρα» των 8.500 δολαρίων, ο Αγγελος δηλώνει στην «Κ» ότι δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στα κρυπτονομίσματα σταθερής αξίας.

τη στιγμή που έγινε αυτό το λάθος, μόνο να καλυτερεύει μπορεί το οικοσύστημα», δηλώνει στην «Κ», «όλοι είμαστε ξεκάθαρα μέσα με τη γνώση ότι είναι πολύ μεγάλο ρίσκο». Ο ίδιος ήταν από τους λίγους τυχερούς – είχε βγει από το οικοσύστημα περίπου τρεις μήνες πριν από την κατάρρευσή του, αλλά, όπως και ο Αγγελος, είχε κι εκείνος μπει λόγω Anchor. «Δεν υπήρχε αυτή η απόδοση για δολάρια πουθενά στον κόσμο – τα μετέτρεψα σε luna και τα ξαναέβγαλα λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας», λόγω αστάθειας, αλλά και επειδή έβλεπε πως το Anchor δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα. «Επειδή είμαι και σε τράπεζες, όταν βλέπεις αποδόσεις 20%, λες δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», τονίζει.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281904481956781

Kathimerini Digital