Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Κάποιοι κατάλαβαν από νωρίς ότι το οικοδόμημα ήταν σαθρό

Την εβδομάδα της κατάρρευσης, η εφημερίδα Guardian αναρωτήθηκε αν αυτή η στιγμή είναι το αντίστοιχο Lehman Brothers των κρυπτονομισμάτων. Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το συμβάν, σε ένα άρθρο για τον Ντο Κουόν, το Bloomberg τον είχε αποκαλέσει «βασιλιά των Lunatics», όνομα που είχαν δώσει στους εαυτούς τους οι χιλιάδες υποστηρικτές του και του luna, λέγοντας πως αυτοί ακριβώς οι υποστηρικτές «μετέτρεψαν το όραμα του Κουόν για ένα σταθερό, ψηφιακό νόμισμα που είναι εύκολο να ξοδέψει κανείς στην πραγματική ζωή και απελευθερωμένο από τα πλοκάμια τόσο της Γουόλ Στριτ όσο και κυβερνητικών ρυθμιστικών αρχών, σε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ – με κρυπτονομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων δεμένα στο οικοσύστημά του».

Από την άλλη, βέβαια, υπήρχαν από τότε οι επικριτές, οι οποίοι τόνιζαν πως το 20% επιτόκιο είναι ένα μεγάλο «σχήμα Πόντσι» –μια πυραμίδα που στο τέλος θα κατέρρεε– και ανησυχούσαν για το τι θα έκανε αυτό στην ευρύτερη αγορά των κρυπτονομισμάτων. Φαίνεται πως ο αντίκτυπος δεν ήταν αμελητέος. Τον Ιούνιο, το crypto hedge fund 3AC ανακοίνωσε τη χρεοκοπία του, η οποία επηρεάστηκε από την κατάρρευση του terra/luna, καθώς η 3AC είχε επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε luna τον Φεβρουάριο όταν το Luna Foundation Guard συγκέντρωνε 1 δισ. «Η terra-luna κατάσταση μας αιφνιδίασε πάρα πολύ», δήλωσε τον Ιούνιο ο συνιδρυτής του fund, Kyle Davies. Την πτώχευση του 3AC, ακολούθησε η πτώχευση της πλατφόρμας Celsius, την οποία πολλοί συνδέουν με τις αναλήψεις που έκαναν πολλοί χρήστες από την Celsius μετά την κατάρρευση του 3AC. Αυτή την εβδομάδα, το Hodlnaut, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κρυπτονομισμάτων με βάση τη Σιγκαπούρη, πάγωσε τις αναλήψεις – το τελευταίο σημάδι μιας γενικευμένης κρίσης στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Παρ’ όλα αυτά, άνθρωποι-γνώστες που μίλησαν στην «Κ» δηλώνουν ότι η κρίση δεν είναι αντίστοιχη με τη Lehman Brothers. «Το σημείο καμπής με τη Lehman Brothers ήταν ότι μετά χωρίσαμε ολόκληρες τράπεζες σε δύο μικρότερες, στην επενδυτική και στην εμπορική, για να μπει το στοιχείο ρίσκου, αυτό έγινε σαν αντίδραση στο οικονομικό κραχ και δεν το βλέπω να γίνεται στα κρύπτο», δηλώνει ένας τραπεζίτης. «Η κρίση που επικρατεί στην αγορά δεν έχει τις προεκτάσεις που είχε η Lehman, αλλά τη θεωρώ πανομοιότυπη με το dotcom collapse», υπογραμμίζει στην «Κ» ένας Ελληνας με επαγγελματική εμπειρία σε crypto hedge fund στο εξωτερικό. «Θα ξεκαθαρίσει τις υγιείς πλατφόρμες από τις ανυπόστατες – πολλές από τις δεύτερες θα εξαϋλωθούν όπως έγινε και το 2000 με τεχνολογικές εταιρείες», τονίζει, και είναι αισιόδοξος για την αγορά των «κρύπτο». «Θα δούμε πολλά unicorns (π.χ. ethereum) να ξεπροβάλλουν, όπως έγινε το 2000 με Amazon και Ebay, και περισσότερους κανονισμούς που θα βοηθήσουν να θεσμοθετηθεί το τοπίο», αναφέρει.

«Η κρίση που επικρατεί δεν έχει τις προεκτάσεις που είχε η Lehman», σημειώνει στην «Κ» Ελληνας με επαγγελματική εμπειρία σε crypto hedge fund στο εξωτερικό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281908776924077

Kathimerini Digital