Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Μία ακόμη πασαρέλα στο V&A

«Δεν ζω τη ζωή μου ως Ντάνιελ Λίσμορ, το άτομο, αλλά ως Ντάνιελ Λίσμορ, το έργο τέχνης». Οι τέσσερις πασαρέλες που διοργάνωσε για τον καλλιτέχνη από το Κόβεντρι το διάσημο μουσείο Victoria και Albert στο Κένσινγκτον, ήταν όλες sold out. Εδώ και είκοσι χρόνια το μουσείο που περηφανεύεται ότι έχει την πλουσιότερη συλλογή ρούχων στον κόσμο, εκτεινόμενη σε πέντε αιώνες με σπάνια φορέματα του 17ου αιώνα αλλά και καθημερινά ρούχα του 1960, διοργανώνει το «Fashion in Motion». Μια ζωντανή πασαρέλα στο περιβάλλον του μουσείου με καλεσμένους ονόματα της μόδας που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους δημιουργία, με τον Φίλιπ Τρέισι να κάνει την πρώτη παρουσίαση και αμέσως μετά να τον ακολουθεί ο Αλεξάντερ Μακ Κουίν.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Ντάνιελ Λίσμορ, μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη και ακτιβιστή που δημιουργεί φορέσιμα γλυπτά ή όπως ο ίδιος περιγράφει τις δημιουργίες του, «τρισδιάστατα ταμπλό». Με σπουδές φωτογραφίας και μια σύντομη καριέρα ως μοντέλο, ο δημιουργός παρουσίασε στο V&A τα πιο σημαντικά κομμάτια της ατομικής του έκθεσης «Be yourself, everyone else is already taken», τίτλος που δανείζεται από το βιβλίο του το 2016. Εχοντας μεγαλώσει μέσα στο κατάστημα με τις αντίκες της οικογένειας, εκτιμά το ίδιο μια ιστορική πανοπλία με τα πλαστικά αναμνηστικά του Σταρ Τρεκ και σαν μαχητικός υποστηρικτής της ανακύκλωσης που είναι, δεν διστάζει να προσθέσει στα έργα του κομμάτια που έχει βρει στα σκουπίδια. Κουρτίνες, κομμάτια πλαστικών, δίχτυα, δέρματα και στέμματα, διαμάντια και κρύσταλλα, φτερά και γιγαντιαίες παραμάνες, κομμάτια ρούχων υψηλής ραπτικής, παραδοσιακά κοσμήματα από κάθε γωνιά του κόσμου και υφάσματα που κεντιούνται στο χέρι μήνες ολόκληρους για να αποτελέσουν ένα μικρό κομμάτι της πληθωρικής δημιουργίας, όλα μαζί ενώνονται σε στρώματα. Κάθε έργο του Λίσμορ έχει φορεθεί από τον ίδιο, είναι μια εικόνα του εαυτού του που με αυτή έχει μετακινηθεί με το μετρό ή έχει κάνει τα ψώνια του πριν πάρει τη θέση της ως ολοκληρωμένο έργο τέχνης με τίτλο και έμπνευση σε κάποια έκθεση.

Οσο για τον επισκέπτη του μουσείου μπορεί να απολαύσει δύο ακόμη εκθέσεις, αυτή που είναι αφιερωμένη στην αφρικανική μόδα αλλά και μία ακόμη, αποκλειστικά για την ανδρική μόδα με την υποστήριξη του οίκου Gucci.

ΤΈΧΝΕς & ΓΡΆµµΑΤΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282394108228525

Kathimerini Digital