Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Τα σκοτεινά μυστικά ενός μικρού θερέτρου

Ενας Ισπανός αστυνομικός «σκαλίζει» τον θάνατο του προκατόχου του...

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Ο Αντικαταστάτης ★★★½

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2021)

Σκηνοθεσία: Οσκαρ Αϊμπάρ

Ερμηνείες: Ρικάρντο Γκόμεζ, Βίκι Λουένγκο, Πέρε Πόνσε

Τα ισπανικά αστυνομικά θρίλερ μας συνοδεύουν και αυτό το καλοκαίρι, ταξιδεύοντάς μας μάλιστα στην πάντα ενδιαφέρουσα δεκαετία του 1980, όπως είχε κάνει και το (εξαιρετικό) προ λίγων ετών «Μικρό Νησί». Οπως εκεί έτσι και εδώ, πρωταγωνιστής είναι ένας νέος αστυνομικός, ο Αντρές, ο οποίος φτάνει μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του σε ένα παραλιακό θέρετρο, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία. Εκεί, η φαινομενικά βαρετή καθημερινότητα θα διαταραχθεί, όταν εκείνος θα αρχίσει να ασχολείται με την υπόθεση του τραγικού θανάτου του προκατόχου του, η οποία θα τον οδηγήσει στα πιο σκοτεινά από τα μυστικά της μικρής κοινότητας.

Ο Οσκαρ Αϊμπάρ ακολουθεί πιστά τη συνταγή των προκατόχων του σε αυτό που τείνει πια να γίνει κανονικό υποείδος –το ισπανικό θρίλερ δηλαδή–, προσθέτοντας ωστόσο το πάντα ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο. Την επαύριο της φρανκικής δικτατορίας και με τη χώρα να περιμένει τις εκλογές που θα οδηγούσαν τελικά στον σταδιακό εκδημοκρατισμό της, ο ήρωας φτάνει σε μια επαρχία όπου στην καφετέρια σχεδόν οι πάντες χαιρετούν ακόμη φασιστικά, ενώ η αστυνομία είναι επιφορτισμένη με το άτυπο καθήκον της φρούρησης κάποιων πολύ... ύποπτων Γερμανών μεσήλικων. Εκείνοι μάλιστα τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες, όμως σύντομα θα καταλάβει πως πρόκειται για μερικούς από τους πιο καταζητούμενους ναζί εγκληματίες πολέμου, οι οποίοι βρήκαν πρόσφορο καταφύγιο στην Ισπανία.

Το φιλμ σε γενικές γραμμές βρίθει από κλισέ και συμβάσεις, όμως είναι η προσθήκη κάποιων λεπτομερειών (το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 που διεξάγεται παράλληλα, η παράξενη ιστορία της γιατρού που βοηθά τον Αντρές κ.ο.κ.), οι οποίες πλουτίζουν την αφήγηση και τελικά αναδεικνύουν το σύνολο. Μεγάλο ρόλο παίζουν βέβαια και οι πολύ καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, με πρώτη αυτή του Ρικάρντο Γκόμεζ, ο οποίος ενσαρκώνει έναν ασυμβίβαστο ήρωα, στοιχειωμένο από τους δικούς του δαίμονες, αλλά αποφασισμένο να επιτελέσει το καθήκον που πρώτα από όλα επιβάλλει η συνείδησή του. Αυτή ακριβώς η επιμονή και η προσήλωση στον στόχο, μέσα σε έναν κόσμο βαθιά τραυματισμένο από τη δικτατορία και σε μεγάλο βαθμό ηθικά χρεοκοπημένο, αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται ολόκληρη η ιστορία. Καθώς μια καινούργια Ισπανία ετοιμάζεται να γεννηθεί, από τη μια υπάρχουν οι ωδίνες του «τοκετού» και από την άλλη η ανάγκη να ξεριζωθούν οι καρκίνοι του παρελθόντος.

Ο ήρωας φτάνει σε μια επαρχία όπου στην καφετέρια σχεδόν οι πάντες χαιρετούν ακόμη φασιστικά, ενώ η αστυνομία φρουρεί κάποιους πολύ... ύποπτους Γερμανούς μεσήλικες.

ΤΈΧΝΕς & ΓΡΆµµΑΤΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282505777378221

Kathimerini Digital