Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Από τις σχολές μαθητείας, στην παραγωγή

Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Η συνεργασία του ΟΑΕΔ με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στη σχολή επαγγελματικής μαθητείας μηχανοσυνθετών αεροσκαφών στη Χαλκίδα απέδωσε καρπούς. Υστερα από δυόμισι χρόνια, οι πρώτοι 16 απόφοιτοι αναμένεται να προσληφθούν από την ΕΑΒ, καθώς απέκτησαν μια περιζήτητη ειδικότητα που οδηγεί σε ένα καλά αμειβόμενο επάγγελμα.

Ηταν Νοέμβριος του 2019 όταν η διοίκηση του τότε ΟΑΕΔ προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ Α.Ε.) για τη λειτουργία της ειδικότητας Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας του Οργανισμού στη Χαλκίδα. Από τότε πέρασαν σχεδόν δυόμισι χρόνια και ήδη οι πρώτοι 16 απόφοιτοι της σχολής έχουν περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από την ΕΑΒ. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν καλά κάποια ξένη γλώσσα, κυρίως αγγλικά, μπορούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, καθώς πρόκειται για μια εξειδικευμένη ειδικότητα υψηλής ζήτησης, η οποία οδηγεί σε ένα καλά αμειβόμενο επάγγελμα.

Το ιδιαίτερο αυτό «success story» των 16 αποφοίτων της σχολής μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπως έχει μετονομαστεί πλέον ο ΟΑΕΔ, αναμένεται να επαναληφθεί καθώς στη σχολική χρονιά 20212022 οι εγγραφές αυξήθηκαν με 28 μαθητές, ακόμη και από άλλες πόλεις, που επέλεξαν τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Θα μείνει όμως περιορισμένο στο παράδειγμα της συνεργασίας ΔΥΠΑ - ΕΑΒ, εάν δεν αποτελέσει κεντρικό άξονα τόσο για τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης όσο και για τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, για το υπουργείο Εργασίας και κυρίως την υπηρεσία απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία νέων ειδικοτήτων αιχμής, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών οικονομιών της χώρας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΔΥΠΑ, με ενέργειες όπως η επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, η ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτή τη διαδικασία, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των εργαστηρίων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας, η «πράσινη» ανακαίνιση των κτιρίων και η αναγκαία διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών της, αναβαθμίζει και ενισχύει τις επαγγελματικές σχολές που διαθέτει ώστε να προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Το παράδειγμα της ΕΑΒ

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, τον Νοέμβριο του 2019 η ΔΥΠΑ προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με την ΕΑΒ. Πριν από τη συμφωνία συστάθηκε ομάδα εργασίας των δύο φορέων, αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη που εξέτασε τις ανάγκες της ΕΑΒ για εξειδικευμένο προσωπικό και στη συνέχεια υπέβαλε τις σχετικές προτάσεις προς τις διοικήσεις, οι οποίες συμφώνησαν στη λειτουργία της ειδικότητας Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών στην ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ στη Χαλκίδα.

Η συγκεκριμένη ειδικότητα λειτούργησε τη σχολική χρονιά 2020-2021 στην οποία μαθήτευσαν 16 νέοι και αποφοίτησαν τον Ιούνιο του 2022. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι μαθητές παρακολούθησαν θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη και πραγματοποίησαν αμειβόμενη πρακτική άσκηση στην ΕΑΒ. Επίσης, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της σχολής συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ ταξιδεύοντας στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Εκεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos, σε 20 ημέρες αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες, πολύτιμες δεξιότητες και τεχνογνωσία από τεχνικούς της ισπανικής κρατικής αεροπορικής βιομηχανίας, της Iberia, καθώς εξασκήθηκαν μαζί τους σε εργασίες (tasks) πάνω σε κινητήρες αεροσκαφών.

Οι 16 μαθητές, της πρώτης τάξης που λειτούργησε στην ειδικότητα Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών, με το πτυχίο που έλαβαν πραγματοποίησαν την αίτησή τους στην προκήρυξη της ΕΑΒ για εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, έχουν περάσει τις δύο φάσεις και περιμένουν την τελική έγκριση για την πρόσληψή τους. Φυσικά, οι απόφοιτοι της παραπάνω ειδικότητας μπορούν εάν διαθέτουν πτυχίο πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας να εργαστούν σε όλες τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, καθώς πρόκειται για μια εξειδικευμένη ειδικότητα υψηλής ζήτησης, η οποία οδηγεί σε ένα καλά αμειβόμενο επάγγελμα, ειδικά μόλις συμπληρωθεί η πενταετής επαγγελματική εμπειρία τους με την απόκτηση υπογραφής ελέγχου αεροσκαφών.

Στη σχολική χρονιά 2021-2022 οι εγγραφές αυξήθηκαν με 28 μαθητές, ακόμη και από άλλες πόλεις, που επέλεξαν τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

«Η συμφωνία με την ΕΑΒ και η επιτυχημένη λειτουργία της ειδικότητας Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών απεικονίζει τις πολλαπλές προοπτικές που υπάρχουν για συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ της ΔΥΠΑ και τοπικών φορέων και επιχειρήσεων», επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης. Για να συμπληρώσει πως οι συμφωνίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν στη διαμόρφωση ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και να καλύψουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Είναι αναγκαίες αυτές οι πρωτοβουλίες ώστε οι νέοι να αποκτούν δεξιότητες και να εκπαιδεύονται σε ειδικότητες που προσφέρουν επαγγέλματα με μέλλον», δηλώνει ο διοικητής.

Να σημειωθεί ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης διαθέτει 51 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας, 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ (ΠΕΠΑΣ) σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση σε πολλές και διαφορετικές ειδικότητες. Οι εγγραφές για την επόμενη σχολική περίοδο 2022-2023 έχουν ξεκινήσει και ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου.

Οι πρώτοι απόφοιτοι της Σχολής Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών αναμένεται να προσληφθούν από την ΕΑΒ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙKH

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282583086789549

Kathimerini Digital