Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ψηφιακό νόμισμα με ελληνική σφραγίδα

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

«Εχουμε στήσει ένα καινούργιο blockchain που θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται συναλλαγές σε διάστημα λιγότερο από δευτερόλεπτο. Αναπτύσσουμε επίσης το δικό μας ψηφιακό νόμισμα, ικανό να ανταγωνιστεί τα ήδη υπάρχοντα, φτιάχνουμε δηλαδή ένα ethereum πιο μοντέρνο, πιο γρήγορο και πιο ασφαλές». Κάπως έτσι περιγράφει στην «Κ» ο Κώστας Χαλκιάς, ένας εκ των ιδρυτών της Μysten Labs, την τεχνολογία blockchain της εταιρείας.

«Εχουμε στήσει ένα καινούργιο blockchain που θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται συναλλαγές σε διάστημα λιγότερο από δευτερόλεπτο. Αναπτύσσουμε επίσης το δικό μας ψηφιακό νόμισμα ικανό να ανταγωνιστεί τα ήδη υπάρχοντα, φτιάχνουμε δηλαδή ένα ethereum πιο μοντέρνο, πιο γρήγορο και πιο ασφαλές». Κάπως έτσι περιγράφει στην «Κ» ο Κώστας Χαλκιάς, ένας εκ των ιδρυτών της Μysten Labs, την τεχνολογία blockchain της εταιρείας, γνωστή ως Sui (στα ιαπωνικά σημαίνει νερό), καθώς και το ομώνυμο ψηφιακό νόμισμα που περιλαμβάνεται στη λίστα με τα περίπου 20.000 κρυπτονομίσματα τα οποία κυκλοφορούν παγκοσμίως. Το εγχείρημα κινείται σε μία αγορά, αυτή του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, που έχει προκαλέσει κατά καιρούς προβληματισμό σε τράπεζες, επιχειρηματίες και ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον επενδυτών, όπως το αμερικανικό Andreessen Horowitz (venture capital με κεφάλαια πάνω από 20 δισ. δολ.) καθώς και άλλων που αναμένεται –κατά πληροφορίες– να επενδύσουν σύντομα πάνω από 200 εκατ. δολ., κάνοντας σε ένα χρόνο τη Mysten Labs «unicorn». Οι ιδρυτές, πρώην επικεφαλής του τμήματος crypto και blockchain της Facebook (Novi), ενώνουν τις δυνάμεις τους για να λανσάρουν ένα νέο blockchain και να δημιουργήσουν κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας.

Εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων αλλά και της πίεσης που δέχονται με την άνοδο του πληθωρισμού και τη στροφή των επενδυτών σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, η Mysten Labs με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ επιχειρεί να οικοδομήσει «από το μηδέν» –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χαλκιάς– έναν νέο ψηφιακό κόσμο με βάση το blockchain. «Πρόκειται δηλαδή για μια απ ο κεν τ ρο ποιημένη βάση δεδομένων, η οποία δεν θα ελέγχεται από έναν μόνον οργανισμό αλλά από πολλές οντότητες. Θα μπορεί κανείς, για παράδειγμα, μέσα από έναν δικό του λογαριασμό και δική του ψηφιακή υπογραφή να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές, να ανεβάζει συμβόλαια τα οποία δεν θα μπορούν να τροποποιηθούν, να δημιουργεί τις δικές του εφαρμογές, χωρίς να χρειάζεται να φτιάξει τη δική του βάση δεδομένων με τους δικούς του προγραμματιστές», αναφέρει ο κ. Χαλκιάς, δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στη διαφάνεια που μπορεί να προσφέρει το blockchain, παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν διατυπωθεί ευρέως κατά καιρούς. «Για παράδειγμα, όταν στείλει κάποιος χρήματα από την Αυστραλία στην Ευρώπη χρειάζεται να περιμένει αρκετές μέρες για να πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της συναλλαγής υπάρχουν μεσάζοντες, π.χ. τράπεζες. Με την τεχνολογία blockchain υπάρχει διαφάνεια, αποφεύγεις τους μεσάζοντες και βλέπεις εκείνη τη στιγμή τη διαδρομή των χρημάτων αλλά και την κατάληξή τους. Η δε συναλλαγή γίνεται σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα», αναφέρει, εξηγώντας πιο εκλαϊκευμένα πως η τεχνολογία blockchain Sui, όπως και άλλες, ομοιάζουν στο google drive. «Με τη διαφορά πως δεν ανήκουν στην Google, αλλά σε πολλές οντότητες. Επίσης, όλη η λογική και ο κώδικας των “έξυπνων συμβολαίων”, δηλαδή των διεργασιών που γίνονται στην πλατφόρμα, τρέχουν απ ο κεν τ ρο ποιημένα ». Ο ίδιος επισημαίνει πως οι χρήστες μπορούν προς το παρόν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Mysten Labs φτιάχνοντας δικές τους εφαρμογές, ωστόσο επίσημα η τεχνολογία θα λανσαριστεί σε λίγους μήνες. Καθότι το blockchain δεν είναι επαρκώς ρυθμισμένο, το θέμα της ασφάλειας αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης. «Εχουμε μοντέρνους αλγορίθμους κρυπτογράφησης, ενώ υπάρχουν ελεγκτές που τεστάρουν το blockchain μας για κενά ασφαλείας. Επίσης, έχουμε αναπτύξει μια καινούργια γλώσσα προγραμματισμού, την Move, που ξεκίνησε από το Facebook και η οποία επικεντρώνεται στην ασφάλεια του κώδικα, μειώνοντας την πιθανότητα οι προγραμματιστές να κάνουν λάθη».

Ο εκ των ιδρυτών της Μysten Labs, Κώστας Χαλκιάς, περιγράφει στην «Κ» το καινούργιο εγχείρημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙKH

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282621741495213

Kathimerini Digital