Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η ξηρασία επιτείνει σημαντικά την ενεργειακή κρίση

Στερεύουν τα ποτάμια απειλώντας ευρωπαϊκές υδροηλεκτρικές μονάδες και πυρηνικούς σταθμούς

Της ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΉ

Πριν από τέσσερα χρόνια υποχώρησε τόσο η στάθμη του νερού στον Ρήνο ώστε ο εμβληματικός ποταμός, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας στη Γερμανία αλλά και στην Ολλανδία και στην Ελβετία, έπαψε να είναι πλωτός σε όλα τα σημεία του. Η κατάσταση οδήγησε σε διακοπές στο πλωτό εμπόριο καυσίμων, πρώτων υλών και τροφίμων και σε ζημίες ύψους 5 δισ. ευρώ. Το φετινό καλοκαίρι όχι απλώς επαναλαμβάνεται το ίδιο καταστρεπτικό σκηνικό, αλλά γενικεύεται στη στάθμη των υδάτων ανά την Ευρώπη, απειλώντας με πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις οικονομίες της.

Η Γηραιά Ηπειρος αντιμετωπίζει μια ξηρασία που τείνει να στερέψει τα ποτάμια, να στεγνώσει τα κανάλια και να εξαντλήσει τα αποθέματα στις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις της. Από τη Νορβηγία και την Ελβετία μέχρι τη Σερβία και τη Ρουμανία οι Αρχές ανησυχούν και σπεύδουν να λάβουν μέτρα, καθώς και από τον Ρήνο μέχρι τον Δούναβη και τον Πάδο τα ποτάμια στερεύουν. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη κινδυνεύει να στερηθεί μια καίρια πηγή ενέργειας εν τω μέσω της ενεργειακής κρίσης, να χάσει τους πλωτούς διαύλους σημαντικού τμήματος του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των καυσίμων, και να δεχθεί πλήγμα ακόμη και σε εξειδικευμένους τομείς του τουρισμού της και της γαστρονομίας της. Ειρωνεία της τύχης ότι οι ποταμοί και τα κανάλια εμπεριέχονται στο σχέδιο της Ε.Ε. για στροφή στην πράσινη οικονομία αφού η μεταφορά των εμπορευμάτων μέσω ποταμών είναι λιγότερο ρυπογόνος.

Ο πιο ηχηρός κώδωνας κινδύνου ήρθε στην αρχή της εβδομάδας από τη Νορβηγία, όταν ο υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου, Τεργέ Οσλαντ, ανακοίνωσε πως τα αποθέματα νερού στις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις της χώρας έχουν μειωθεί τόσο ώστε η χώρα θα διακόπτει εφεξής τις εξαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε. όταν θα υποχωρούν τα νερά κάτω από ένα επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει επάρκεια για την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών της. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στη σκανδιναβική χώρα αυξήθηκε κατά 25% η εγχώρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας επειδή περιορίζεται η χρήση ορυκτών καυσίμων και ενθαρρύνεται η στροφή στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η Ευρώπη χάνει, έτσι, έναν σταθερό προμηθευτή της σε ενέργεια τη στιγμή ακριβώς που αναζητά εναλλακτικούς πόρους στην προσπάθειά της να υποκαταστήσει το μάλλον αναντικατάστατο ρωσικό αέριο.

Η είδηση συνέπεσε με τις δίδυμες και εξίσου δυσοίωνες ανακοινώσεις της γαλλικής ενεργειακής Electricite de France και της γερμανικής Uniper. Η γαλλική ενεργειακή ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί η παραγωγή της στους πυρηνικούς σταθμούς της κοντά στους ποταμούς Ροδανό και Γκαρόν καθώς η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει και έχει αυξηθεί η θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον κατάλληλο για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων. Το νέο εμπόδιο έρχεται σε μια στιγμή που περίπου οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας εργασιών συντήρησης. Την ίδια ημέρα, η γερμανική Uniper ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί μάλλον να μειώσει την παραγωγή σε δύο μονάδες της που λειτουργούν με άνθρακα, καθώς διακόπτεται η μεταφορά του καυσίμου μέσω του Ρήνου λόγω μεγάλης υποχώρησης της στάθμης του νερού.

Ο πιο ηχηρός κώδων κινδύνου ήρθε από τη Νορβηγία, όταν ανακοίνωσε πως η χώρα θα διακόπτει εφεξής τις εξαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙKH

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282626036462509

Kathimerini Digital