Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η Mysten Labs στήνει τεχνολογικό hub στο κέντρο της Αθήνας

Η Mysten Labs ιδρύθηκε το 2021 από 5 άτομα, όλα πρώην στελέχη της Facebook και βασικοί αρχιτέκτονες του ψηφιακού νομίσματος libra (μετονομάστηκε σε diem), το οποίο όμως σαν εγχείρημα δεν κατάφερε να προχωρήσει. «Δεν ήταν τεχνικοί οι λόγοι που δεν πέτυχε το libra της Facebook αλλά υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία», αναφέρει ο κ. Χαλκιάς που τότε ήταν επικεφαλής στον τομέα κρυπτογράφησης της αμερικανικής εταιρείας.

Ο ίδιος έχει σχεδιάσει κάποιους από τους γρηγορότερους κρυπτογραφικούς αλγόριθμους, όπως χρονοκρυπογράφηση, σχήματα που αντέχουν σε κβαντικές επιθέσεις κ.ά. Αφού «έκλεισε» ο κύκλος του στην εταιρεία, ο ίδιος αποφάσισε μαζί με τους υπόλοιπους 4 να αποχωρήσουν, ιδρύοντας τη Mysten Labs. Εκτός από τον κ. Χαλκιά, την ομάδα αποτελούν ο Γιώργος Δανέζης, που είναι και καθηγητής στο UCL, o Sam Blackshear, o Adeniyi Abiodun, ενώ CEO είναι ο Εvan Cheng, πρώην επικεφαλής στη Facebook και στην Apple. Ο κ. Cheng έστησε την ομάδα Ερευνας και Ανάπτυξης της Facebook (Novi) που εργάζονταν πάνω σε τεχνολογίες γύρω από το blockchain και τα κρυπτονομίσματα. «Το Facebook και κατ’ επέκταση τώρα η Mysten Labs είχαν/ έχουν την καλύτερη σύσταση ομάδας που θα μπορούσε να έχει μια εταιρεία blockchain», εκτιμά ο κ. Χαλκιάς. Η εταιρεία έχει ήδη σηκώσει 36 εκατ. δολ. από μεγάλα funds και angel investors (Samsung Next, Coinbase) κ.ά., ενώ είναι σε συζητήσεις για την άντληση άνω των 200 εκατ. δολ. σε μια αποτίμηση που ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 2 δισ. δολ.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία που αριθμεί τώρα 70 άτομα αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει μία ομάδα που θα εργάζεται πάνω στην τεχνολογία της. Ετσι, έχει νοικιάσει χώρο στην Ερμού και αναζητεί 15 μηχανικούς και προγραμματιστές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. «Υπάρχει μεγάλο ελληνικό ταλέντο από υψηλόβαθμα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο του fintech αλλά και του blockchain, τους οποίους αξίζει να φέρουμε πίσω στη χώρα. Επίσης, ήδη πολλές ελληνικές νεοφυείς εταιρείες μάς έχουν προσεγγίσει για να φτιάξουν προϊόντα πάνω στην πλατφόρμα μας, ενώ έχουμε και εμπειρία από προηγούμενες εταιρείες που ιδρύσαμε στην Ελλάδα, όπως η Safemarket. Τέλος, στην εταιρεία έχουν επενδύσει και Ελληνες επενδυτές».

Η εταιρεία έχει ήδη σηκώσει 36 εκατ. δολ. από μεγάλα funds και angel investors, ενώ είναι σε συζητήσεις για την άντληση άνω των 200 εκατ. δολ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282810720056237

Kathimerini Digital