Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Η λειψυδρία γονατίζει την ιταλική αγροτική παραγωγή

Αναμφίβολα η διακοπή του πλωτού εμπορίου μέσω του Ρήνου θα είναι πολύ πιο καθοριστική για τις οικονομίες της Γερμανίας ιδιαιτέρως, αλλά και της Ολλανδίας και της Ελβετίας. Την ίδια στιγμή, όμως, η μείωση της στάθμης του νερού στον ποταμό Πάδο στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 70 χρόνια πλήττει την οικονομία της Ιταλίας τόσο στην αγροτική παραγωγή της, στον τουρισμό της, ακόμη και στη γαστρονομία της.

Πρωτίστως επειδή η κοιλάδα του Πάδου αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της αγροτικής παραγωγής της χώρας και τώρα πλήττεται από ακραία υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η σοδειά του καλαμποκιού και των ηλιοτροπίων, και να αναγκάζονται οι αγρότες να περιορίσουν τη σπορά αφού δεν επαρκούν τα νερά του Πάδου για την άρδευση. Στο δέλτα που σχηματίζει ο ποταμός νότια της Βενετίας, η ανεπάρκεια του νερού έχει προκαλέσει ένα είδος μαρασμού στα φύκια. Το χειρότερο, όμως, είναι πως δεν υπάρχει αρκετό νερό ούτε αρκετό οξυγόνο για να αναπτυχθούν οι αχιβάδες και τα μύδια. Και όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζουν σε ιταλικά ΜΜΕ οι αγρότες και οι ψαράδες της περιοχής, καθώς μειώνονται οι αχιβάδες και τα μύδια θα λείψει από τους Ιταλούς και από τους τουρίστες η περίφημη μακαρονάδα με θαλασσινά, ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή πιάτα της ιταλικής κουζίνας, τα spaghetti alle vongole. Σύμφωνα με τους ψαράδες της περιοχής, από την αρχή του φετινού καλοκαιριού έχει χαθεί περίπου το 30% των αχιβάδων της περιοχής και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά τουλάχιστον 2.300 ψαράδες και άλλες ειδικότητες σχετικές με την καλλιέργεια των όστρακων. Γι’ αυτό και οι ενώσεις όλων αυτών των εργαζομένων σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία ζητούν παρέμβαση της κυβέρνησης.

Οι άνθρωποι του τουρισμού, αντιθέτως, παρακαλούν απλώς να βρέξει, γιατί ακόμη και ο τουρισμός πλήττεται από την πτώση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς και στα κανάλια της Ευρώπης. Το πρόβλημα έγινε αισθητό προσφάτως στην πόλη Πάσαου της Βαυαρίας, που είναι γνωστή ως «η πόλη των τριών ποταμών» καθώς σχηματίζει εκεί δέλτα ο Δούναβης, που συναντιέται με τα νερά του ποταμού Ιν από τα νότια και του Ιλιτς από τα βόρεια. Και όμως η πόλη κινδυνεύει να χάσει τη φήμη της και την τουριστική της αίγλη. Στα τέλη Ιουλίου, ένα κρουαζιερόπλοιο μήκους 135 μέτρων με περισσότερους από 130 επιβάτες, που κανονικά θα έπρεπε να πλεύσει στα νερά των τριών ποταμών, βρήκε εμπόδιο στην πολύ χαμηλή στάθμη τους. Ετσι οι τουρίστες αναγκάστηκαν να πετάξουν με πτήση από το Βουκουρέστι.

Η μείωση της στάθμης του νερού στον ποταμό Πάδο «χτυπάει» και τον τουρισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282832194892717

Kathimerini Digital