Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Συναγερμός στη Γερμανία, κινδυνεύει η μεταφορά πρώτων υλών και καυσίμων μέσω του Ρήνου

«Οι ποταμοί της Ευρώπης δεν πρόκειται να απαξιωθούν ως δίαυλοι μεταφοράς, αλλά μάλλον θα είναι λιγότερο αξιόπιστες πλωτοί οδοί στο μέλλον». Αυτή είναι η πρόβλεψη του Φρεντ Χάτερμαν, ειδικού επί θεμάτων υδροκλιματικών κινδύνων στο Ινστιτούτο Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ. Μια πρόβλεψη δυσοίωνη και ανησυχητική, καθώς στο σύνολό τους οι ποταμοί της Ευρώπης συνεισφέρουν περίπου 80 δισ. ευρώ κυρίως ως πλωτοί δίαυλοι μεταφοράς, καθώς διαμέσου τους μεταφέρονται τόνοι εμπορευμάτων που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον έναν τόνο ετησίως για κάθε πολίτη της Ε.Ε. Αναμφίβολα, όμως, ο Ρήνος είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Ευρώπης και για τους Γερμανούς προσεγγίζει τη διάσταση του μυθολογικού συμβόλου. Αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας επί αιώνες

Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά άνθρακα στις γερμανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και είναι η φυσική σύνδεση ενός δικτύου εσωτερικών υδάτινων οδών της Ευρώπης. Περίπου 58 εκατ. άνθρωποι ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Ρήνου και τον εκμεταλλεύονται για πόσιμο νερό, για άρδευση, για τη μεταποίηση και την παραγωγή ενέργειας. Προπαντός, είναι αναντικατάστατος για μερικές βιομηχανίες, όπως η χαλυβουργία Thysssenkrupp και η χημική βιομηχανία BASF, καθώς αποτελεί την πλωτή οδό μέσα από την οποία μεταφέρονται στις βιομηχανίες καύσιμα, ντίζελ, άνθρακας, αλλά και πρώτες ύλες. Είναι επιπλέον αναντικατάστατος δεδομένων των απηρχαιωμένων υποδομών της Γερμανίας, του συνήθως υπερφορτωμένου σιδηροδρομικού της δικτύου με το κυκλοφοριακό του χάος και του εξίσου υπερφορτωμένου οδικού δικτύου της χώρας. Θα χρειάζονταν, άλλωστε, τουλάχιστον 110 φορτηγά για να μεταφέρουν το φορτίο που μεταφέρει ένα μέσο μεταφορικό πλοιάριο μέσα από τα νερά του Ρήνου και ας μην ξεχνάμε ότι μετά την πανδημία η Γερμανία χρειάζεται 80.000 οδηγούς φορτηγούς.

Αυτή τη στιγμή, τα νερά του Ρήνου βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο στο οποίο είχαν υποχωρήσει πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, το καλοκαίρι του 2018. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο του Κιέλου, τότε η διακοπή του εμπορίου στον ποταμό αφαίρεσε περίπου 0,4% από το συνολικό ΑΕΠ της Γερμανίας.

Κατά με τον Νιλς Γιάνσεν, οικονομολόγο του ινστιτούτου του Κιέλου, η ζημία που είχε προκαλέσει τότε η πτώση των υδάτων αποτελεί την πρώτη ένδειξη για να αρχίσουμε να υπολογίζουμε σήμερα τις ζημίες που θα υποστεί η γερμανική και πιθανώς και η ευρωπαϊκή οικονομία επειδή ακριβώς στερεύει ο Ρήνος. Διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, η Thyssenkrupp έχει στελεχώσει ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και αποτιμά καθημερινώς την κατάσταση, ενώ η BASF αναζητά εναλλακτικούς διαύλους για τη μεταφορά πρώτων υλών και καυσίμων στις μονάδες της. Ο Ρήνος συνδέεται με τον Δούναβη μέσω καναλιού, έχει μήκος 1.287 χιλιόμετρα και διασχίζει τις βιομηχανικές ζώνες της Ελβετίας και της Γερμανίας προτού εκβάλει στη Βόρεια Θάλασσα στο πολύβουο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Σε ό,τι αφορά τον Δούναβη, η πτώση των υδάτων του έχει προκαλέσει συναγερμό σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Στις τρεις χώρες εκτελούνται εσπευσμένα εργασίες βυθοκόρησης, μέτρησης του βυθού και του βάθους, για να διαπιστωθεί η δυνατότητα των πλοίων να περάσουν μέσα από τα νερά του ποταμού. Το αποτέλεσμα είναι να περιμένουν τα πλοία στην ουρά επί μέρες.

Γύρω από τον ποταμό, 58 εκατ. άνθρωποι ζουν και τον εκμεταλλεύονται για πόσιμο νερό, άρδευση, τη μεταποίηση και την παραγωγή ενέργειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282836489860013

Kathimerini Digital