Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Διεγράφη η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ

Ερευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά

Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τη διαγραφή της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων που φέρονται να χρηματίστηκαν από το Κατάρ.

Τη διαγραφή της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών από τις Bρυξέλλες, που έφεραν την ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο των ευρωσοσιαλιστών να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς με χρηματισμό στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ.

Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε βελγικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μεγάλη έρευνα οικονομικού δικαστή των Βρυξελλών, η οποία αποκάλυψε την υπόθεση με την εμπλοκή σημαντικού αριθμού ατόμων.

Οπως επίσης αναφέρθηκε, οι υποψίες για τη δράση του κυκλώματος και τoν χρηματισμό στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου υπήρχαν εδώ και μήνες και οι Βέλγοι ερευνητές θεωρούσαν ότι κάποια χώρα του Κόλπου είχε καταφέρει να διεισδύσει και να επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλης αξίας δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή και σημαντική στρατηγική θέση.

Στα δημοσιεύματα του βελγικού Tύπου εμφανίστηκε το όνομα της Εύας Καϊλή ως ενός από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και κατά ορισμένες πηγές ήδη έχει κληθεί σε ανάκριση, ενώ υπήρξαν αναφορές και για σύλληψη της ευρωβουλευτού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής Le Soir, στο πλαίσιο της έρευνας χθες πραγματοποιήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες των βελγικών αρχών σε σπίτια υπόπτων και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται από το δημοσίευμα και ο Ιταλός σύντροφος της κ. Καϊλή, της οποίας το σπίτι φέρεται να είναι μεταξύ αυτών που ερευνήθηκαν, ενώ –όπως αναφέρεται– η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή είχε προσφάτως (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κατάρ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Επικαλέστηκε δε και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ

Ανακρίνεται στις Βρυξέλλες για εμπλοκή σε υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ.

είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο, ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσοι τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Οι αναφορές είχαν προκαλέσει την έντονη ενόχληση του κ. Ανδρουλάκη, τις οποίες είχε αποδοκιμάσει. «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Εχουμε άλλη τοποθέτηση γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», είχε δηλώσει.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281522230127122

Kathimerini Digital