Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Εκτός ΕΥΠ οι τρεις υποδιοικητές

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Στην παύση των τριών υποδιοικητών της ΕΥΠ προχώρησε η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις που ψηφίστηκε χθες. Η παύση σχετίζεται με την κατάργηση της θέσης του 3ου υποδιοικητή και την ανάγκη ανακατανομής αρμοδιοτήτων, αλλά σηματοδοτεί και τη βούληση για επανεκκίνηση της ΕΥΠ.

Στην παύση των τριών υποδιοικητών της ΕΥΠ προχώρησε η κυβέρνηση. Διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και υπερψηφίστηκε χθες με τις 156 ψήφους της κυβερνώσας πλειοψηφίας προβλέπει την αυτοδίκαιη αργία των τριών υποδιοικητών, Βασίλη Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιου Μητσιάλη. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η παύση των τριών αξιωματούχων έχει ως αφετηρία την κατάργηση της θέσης του 3ου υποδιοικητή, όπως προβλέπεται στο ν/σ που υπερψηφίστηκε χθες. Καθώς τίθεται θέμα ανακατανομής αρμοδιοτήτων στην κορυφή της ιεραρχίας της ΕΥΠ, αποφασίστηκε η λήξη της θητείας των τριών στελεχών της, με κυβερνητικό αξιωματούχο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης ενός εκ των τριών σε θέση υποδιοικητή μόλις ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα και το νέο καθηκοντολόγιο. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επικοινωνήσει ότι προχωράει σε μια συνολική επανεκκίνηση («restart», όπως είπε χαρακτηριστικά) στη λειτουργία της ΕΥΠ και ως εκ τούτου προβαίνει σε ριζική αλλαγή της σύνθεσης της ηγεσίας του οργανισμού. Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκαν αλλαγές στις αρχικές διατάξεις.

Πρώτον, η προσθήκη της λέξης «αμελλητί» στην πρόβλεψη ενημέρωσης της ΑΔΑΕ για την πράξη άρσης του απορρήτου επικοινωνιών, ενώ αρχικώς δεν ήταν προσδιορισμένος ο χρόνος. Δεύτερον, η προσθήκη πως ο προσδιορισμός των λογισμικών ως παρανόμων θα γίνεται με υπουργική απόφαση του υπουργού Επικρατείας, έπειτα από εισήγηση του διοικητή της ΕΥΠ, και ότι η σχετική «λίστα» θα επικαιροποιείται όταν κρίνεται αναγκαίο. Οπως σχολιάστηκε από την κυβερνητική πλευρά ως προς αυτή την αλλαγή, «στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη του αδικήματος» της παρακολούθησης που προβλέπεται από το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα. Τρίτον, παύονται οι δύο υποδιοικητές της ΕΥΠ και έως την αντικατάστασή τους ο διοικητής θα ασκεί τις αρμοδιότητές τους.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281526525094418

Kathimerini Digital