Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ασκήσεις συσπείρωσης στη Ν.Δ.

Στην πρώτη γραμμή επανέρχονται εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ενόψει κάλπης

Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το κλείσιμο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά την Τετάρτη το βράδυ στο θέατρο Παλλάς, που μιλούσε για ενότητα της παράταξης ενόψει των εκλογών, χαροποίησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς λίγους μήνες πριν από τις εκλογές αποτελεί κεντρικό στόχο η συσπείρωση όλων των «φυλών» και όλων των τάσεων του κόμματος, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας. Για να συμβεί αυτό, σε Μαξίμου και Πειραιώς έχουν καταλήξει σε διάφορες δράσεις, που μετά τις 10 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να ξετυλίγονται.

Στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος θα συνδράμουν και πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Πρώτον, στη Ν.Δ. έχουν ήδη ενημερώσει όλα τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης που δεν πρόκειται να πολιτευτούν πως θα συμμετάσχουν σε ομάδες που θα κάνουν περιοδείες ανά νομό. Τα στελέχη αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη είναι όσοι προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο Γιώργος Καραγιάννης, ο Γιάννης Σμυρλής, ο Αθανάσιος Μπαρλέμπας, ο Νίκος Χαραλιάς, και στη δεύτερη, στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά θα βοηθήσουν προεκλογικά, όπως η Λίνα Μενδώνη, ο Γιάννης Τσακίρης κ.ά.

Οι απομακρυσμένοι

Δεύτερη δράση που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία αφορά την ιδιαίτερα κρίσιμη ενεργοποίηση των παλαιών στελεχών, πρώην βουλευτών, ευρωβουλευτών, προέδρων ΝΟΔΕ, προέδρων ΟΝΝΕΔ κ.λπ., που μπορούν συνδυαστικά να συσπειρώσουν στελέχη της γενιάς τους και ευρύτερα την κομματική βάση, ψηφοφόρους δηλαδή που είναι ίσως για διάφορους λόγους απομακρυσμένοι από τη Ν.Δ. Ο λόγος για στελέχη όπως ο Μανώλης Γραφάκος, ο Γιάννης Κουλιζάκος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, που ήδη έχουν θέσει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος για να συνδράμουν. Οι Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Νέζης ετοιμάζουν ήδη θεματικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή όλων των παλαιών στελεχών, που θα δώσουν τόνο ενότητας και συσπείρωσης της «γαλάζιας» βάσης. Ηδη ένα πρώτο βήμα είχε γίνει με την ένταξη ex officio στην Πολιτική Επιτροπή των πρώην προέδρων της νεολαίας.

Στην Πειραιώς θεωρούν κρίσιμης σημασίας το να συσπειρωθεί η κομματική βάση της παράταξης έως τις εκλογές. Χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση απομάκρυνση από την κεντρική στρατηγική της προσέγγισης του Κέντρου, η Ν.Δ. χρειάζεται να έρθει πιο κοντά με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Δύο είναι τα στοιχεία που απομακρύνουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους: πρώτον, η φυσική φθορά της διακυβέρνησης και δεύτερον, η υπερβολική, κατά πολλούς, δόση «ΠΑΣΟΚ», που ενοχλεί πολλά κλασικά στελέχη. Οσον αφορά τη συσπείρωση του κόμματος, μπορεί να είναι ψηλά για μη προεκλογική περίοδο, αλλά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. «Η αυτοδυναμία θα κριθεί και από τη συσπείρωση που θα έχουμε», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως η Ν.Δ. πρέπει να απευθυνθεί σε όλους όσους την ψήφισαν το 2019, που ακόμη και αν έχουν απομακρυνθεί δεν φαίνεται να μετακινούνται σε άλλο κόμμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281681143917074

Kathimerini Digital