Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ο (και) γιατρός Καποδίστριας

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας κάποιες λεπτομέρειες για μια λιγότερο γνωστή ιδιότητα του Ιωάννη Καποδίστρια: αυτή του ιατρού.

Οι περισσότεροι Ελληνες γνωρίζουν τον Καποδίστρια ως διπλωμάτη στη Ρωσία και ως Κυβερνήτη της Ελλάδας. Πολλοί λίγοι ξέρουν ότι το κύριο και πρώτο επάγγελμά του, στα νεανικά του χρόνια, ήταν ιατρός στην Κέρκυρα.

Ο ίδιος διηγείτο ότι η φυσική του κλίση δεν ήταν άλλη από τη φιλολογία, στην οποία την εποχή εκείνη διακρίνονταν πολλοί Επτανήσιοι, αλλά προτίμησε να γίνει ιατρός, για να υπηρετήσει με αυτόν τον τρόπο τους πατριώτες του.

Ηταν νεότατος όταν σπούδασε Ιατρική στην Πάδοβα. Οταν επέστρεψε από εκεί, αν και 21 ετών, κατόρθωσε να καταλάβει πρωτεύουσα θέση στον ιατρικό κόσμο της Κέρκυρας, όπου την εποχή εκείνη μεσουρανούσαν μεγάλοι σε ηλικία ιατροί, με πείρα και μεγάλη φήμη.

Κατά τα 12 χρόνια που έμεινε στην Κέρκυρα έως ότου φύγει για τη ρωσική πρωτεύουσα, όπου τον περίμεναν ανώτερα πολιτικά και διπλωματικά αξιώματα, ο Καποδίστριας υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και σεβαστός. Αφιλοκερδής και πονόψυχος στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, έτρεχε στους αρρώστους χωρίς να κάνει διάκριση κοινωνικής θέσης και πλούτου. Μάλιστα, όταν έβλεπε τη φτώχεια στα λαϊκά σπίτια, πλήρωνε ο ίδιος ακόμα και τα φάρμακα.

Ηταν, δε, τόσο μεγάλη η επιστημονική του αξία, που αν και την εποχή εκείνη η Επτάνησος ήταν υπό ρωσοτουρκική κατοχή, ο Τούρκος διοικητής Κατήρ μπέης, εκτιμώντας την ικανότητά του, τον διόρισε αρχίατρο στο τουρκικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Το ελληνικό κράτος, με το πέρας της Ρωσοτουρκικής κατοχής, τον διατήρησε στη διεύθυνση του νοσοκομείου, προς μεγάλη χαρά του λαού.

Ο Καποδίστριας διοργάνωσε και τον πρώτο Ιατρικό Σύλλογο, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στην Κέρκυρα στις 23 Μαΐου 1802.

Τέλος, στο διάστημα της παραμονής του στην Κέρκυρα πρωτοστάτησε στην καταπολέμηση της ευλογιάς, που την εποχή εκείνη ήταν η μεγαλύτερη μάστιγα. Βοήθησε, ακόμα, με το κύρος του να διαδοθεί ο εμβολιασμός, που ήταν τότε πρωτόγνωρος και ο λαός δεν πειθόταν να εμβολιαστεί.

Οπως γίνεται φανερό, έχουμε πολλά, τα οποία οφείλουμε στον Ιωάννη Καποδίστρια. Τόσο ως κυβερνήτη, όσο και ως άνθρωπο και ιατρό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Β. ΧΙΩΛΟΣ

Ιατρός, διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281814287903250

Kathimerini Digital