Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΚΡΑΪΝΕΡ

Εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει για το μέλλον της Ουκρανίας

Στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχουν περιοριστεί πλέον, σε μεγάλο βαθμό, οι εχθροπραξίες στον ουκρανικό πόλεμο που κοντεύει να συμπληρώσει δέκα μήνες, καθώς το τελευταίο 48ωρο το Κρεμλίνο εκπέμπει σήματα που θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως μετριασμός των πολεμικών του στόχων.

Σε μήνυμά του προς τη χθεσινή σύνοδο υπουργών Αμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι «εκμεταλλεύεται» την Ουκρανία και ότι χρησιμοποιεί τον λαό της ως «τροφή για τα κανόνια», υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες των μεγάλων δυτικών δυνάμεων «δημιουργούν σκόπιμα χάος και επιδεινώνουν τη διεθνή κατάσταση». Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να έρθει σε συμφωνία με τη Δύση για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά αισθάνεται προδομένη λόγω της παραβίασης των προηγούμενων συμφωνιών του Μινσκ από το Κίεβο και από το γεγονός ότι Γαλλία και Γερμανία, που ήταν εγγυήτριες δυνάμεις της συμφωνίας, έσπευσαν να ενισχύσουν στρατιωτικά τους Ουκρανούς.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε σημειώσει ότι στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» είναι η διασφάλιση των εδαφών που ήδη έχουν κατακτηθεί σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες. Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξουν να κυριαρχήσουν στο σύνολο του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, δύο ρωσόφωνων περιοχών, αν και για τις άλλες δύο περιοχές που θεωρητικά προσάρτησαν τον Οκτώβριο, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, δεν έχουν διευκρινίσει μέχρι πού φτάνουν οι εδαφικές φιλοδοξίες τους.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν όλη τη γραμμή του μετώπου στην επαρχία Ντονέτσκ, όπως δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής Πάβλο Κιριλένκο, με τις σφοδρότερες συγκρούσεις να διεξάγονται στις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντιβίκα, τους δύο άμεσους στόχους της ρωσικής εκστρατείας. Προσέθεσε, δε, ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να προωθηθούν και προς το Λιμάν, πόλη που ανακατέλαβαν τα ουκρανικά στρατεύματα τον περασμένο μήνα. Ο ουκρανικός στρατός έχει περιοριστεί σε αμυντικά καθήκοντα στο ανατολικό μέτωπο, ενώ περιορισμένες είναι οι προσπάθειες να συνεχίσει την επίθεσή του στο νότιο μέτωπο της Χερσώνας.

Επέστρεψε η Γκράινερ

Νωρίς χθες το πρωί προσγειώθηκε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας το αεροπλάνο που μετέφερε τη διάσημη Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ πίσω στην πατρίδα της, ύστερα από 10 μήνες φυλάκισής της στη Ρωσία για κατοχή ποσότητας μαριχουάνας.

Η απελευθέρωσή της έγινε δυνατή ύστερα από συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, στο πλαίσιο της οποίας αφέθηκε ελεύθερος από τις ΗΠΑ ο Βίκτορ Μπουτ, πρώην αντισυνταγματάρχης του σοβιετικού στρατού, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στον κόσμο και φυλακισμένος στην Αμερική από το 2012. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εμφάνισαν ως νίκη του Πούτιν και συνθηκολόγηση του Μπάιντεν την απελευθέρωση του Μπουτ, εκτίμηση την οποία συμμερίζονταν και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί. Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τι ανόητη και μη πατριωτική, ντροπιαστική για τις ΗΠΑ κίνηση»!

Αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν σε «οικτρή» κατάσταση παρά την ανταλλαγή κρατουμένων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε μια πιο θετική απόχρωση στη συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλώνοντας ότι «δημιούργησε μια ορισμένη ατμόσφαιρα», για να προσθέσει ότι και νέες ανταλλαγές κρατουμένων είναι πιθανές στο εγγύς μέλλον και ότι έχουν αποκατασταθεί επαφές σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, με πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αναμενόταν συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών στην Κωνσταντινούπολη για «τεχνικά θέματα» των διμερών σχέσεών τους –βίζες, προσωπικό πρεσβειών κ.ά.– που έχουν τρωθεί σοβαρά από τις εκατέρωθεν κυρώσεις των τελευταίων μηνών.

Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις περιορίζονται στην περιοχή του Ντονμπάς.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281852942608914

Kathimerini Digital