Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

«Πρόβα» χειμερινού μπλακ άουτ

ΠΑΡΙΣΙ. Μια αιφνιδιαστική διακοπή ρεύματος για περίπου 125.000 νοικοκυριά στο κέντρο του Παρισιού, το βράδυ της Πέμπτης, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ηλεκτροδότησης σε καιρό ενεργειακής κρίσης και το (άσχετο με το προχθεσινό μπλακ άουτ) πρόγραμμα του διαχειριστή του γαλλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.

Οι εκ περιτροπής διακοπές λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου είναι πραγματικό ενδεχόμενο εξαιτίας του γεγονότος ότι σχεδόν ένας στους τρεις (18 στους 56) πυρηνικούς αντιδραστήρες βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Ο υψηλότερος κίνδυνος εντοπίζεται τις πιο κρύες ημέρες, ενώ σύμφωνα με ένα μέσο σενάριο, χωρίς ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χωρίς εξοικονόμηση ενέργειας από τους πολίτες, αναμένονται έως έξι ειδοποιήσεις για διακοπές μέσα στον χειμώνα.

Στην πρώτη φάση προβλέπεται η αποσύνδεση βιομηχανικών μονάδων, δευτερευόντως η ελαφριά μείωση της τάσης του δικτύου από τα 220 στα 210 βολτ και αν οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες, η αποσύνδεση τμημάτων του δικτύου που εξυπηρετούν περίπου 100.000 νοικοκυριά έκαστο. Ο στόχος είναι οι διακοπές ρεύματος να έχουν τη μορφή μωσαϊκού, δηλαδή να μη βυθιστούν στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές.

Ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρούνται από τις προγραμματισμένες διακοπές οι γραμμές που ηλεκτροδοτούν νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις προτεραιότητας, όπως πυροσβεστικοί σταθμοί, καθώς και όλα τα νοικοκυριά που ηλεκτροδοτούνται από τις ίδιες γραμμές. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του Παρισιού βρίσκεται εκτός του χάρτη των προγραμματισμένων διακοπών, πράγμα που έχει προξενήσει γκρίνια στη γαλλική επαρχία.

Ομως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά και η γαλλική πρωτεύουσα άνοιξε τον χορό των μπλακ άουτ το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου, Enedis, προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα» σε μετασχηματιστή του υπογείου δικτύου υψηλής τάσης (225.000 βολτ), που ηλεκτροδοτεί τμήματα του 4ου και 5ου διαμερίσματος. Η βλάβη διήρκεσε από 20 λεπτά έως 3 ώρες, ανάλογα με την περιοχή, ενώ οι προβολείς των αυτοκινήτων ήταν τα μοναδικά φώτα σε πολλά σημεία.

Το δεύτερο τμήμα της γαλλικής επικράτειας που προβλέπεται να μείνει εκτός των προγραμματισμένων διακοπών είναι η Κορσική, καθώς ηλεκτροδοτείται μέσω Σαρδηνίας από το δίκτυο της Ιταλίας.

Ο διαχειριστής διαβεβαιώνει επίσης ότι οι περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες θα πληγούν λιγότερο από τις διακοπές, ενώ έχει καταρτίσει κατάλογο με τα 4.000 άτομα που εξαρτώνται απολύτως από την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα (ασθενείς συνδεδεμένοι σε μηχανήματα) ώστε να ειδοποιούνται εγκαίρως με ηλεκτρονικό μήνυμα ή και με επίσκεψη κατ’ οίκον.

Οι διακοπές θα ανακοινώνονται από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, θα διαρκούν το πολύ δύο ώρες και θα γίνονται τις ώρες της πρωινής ή της βραδινής αιχμής.

Η γαλλική κυβέρνηση υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη για εξοικονόμηση ρεύματος με την αποφυγή περιττών δραστηριοτήτων, ιδίως όταν πέφτει η θερμοκρασία. Αντίστοιχο μήνυμα απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.

Αιφνιδιαστική διακοπή ρεύματος για 125.000 νοικοκυριά στο κέντρο του Παρισιού, με τη βλάβη να διαρκεί από 20 λεπτά έως 3 ώρες.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281874417445394

Kathimerini Digital