Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Αποδυναμώνει τους Δημοκρατικούς

Η γερουσιαστής Κίρστεν Σινέμα ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από το κόμμα

A.Ρ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις ελπίδες των Δημοκρατικών για ισχυρή πλειοψηφία στη Γερουσία διέψευσε χθες η γερουσιαστής της Αριζόνας, Κίρστεν Σινέμα, ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή της και την αποχώρησή της από το κόμμα. Η γερουσιαστής δεν σκοπεύει, όπως είπε, να συνταχθεί με τους Ρεπουμπλικανούς, επιτρέποντας στο κόμμα του Μπάιντεν να διατηρήσει την έστω και μικρή πλειοψηφία του.

Η Σινέμα, πρότυπο της οποίας υπήρξε ο «μόνιμος αντιρρησίας» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και συντοπίτης της, Τζον Μακέιν, έχει εξοργίσει κατά το παρελθόν τους Δημοκρατικούς συναδέλφους της με τα ανοίγματά της προς τους Ρεπουμπλικανούς και τις ενστάσεις της με τις προτεραιότητες του κόμματός της. Στην ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησής της, η γερουσιαστής ανέφερε ότι πήρε την απόφασή της για να «απομακρυνθεί από το προβληματικό κομματικό σύστημα της Ουάσιγκτον».

Μιλώντας στο CNN, η Σινέμα είπε: «Ξέρω ότι κάποιοι θα εκπλαγούν από την απόφασή μου, αλλά πιστεύω ότι είναι απολύτως λογική. Ουδέποτε χώρεσα σε κομματικά κουτάκια. Ποτέ δεν προσπάθησα να το κάνω και δεν θα αρχίσω τώρα».

Τι λέει η ίδια

Η γερουσιαστής είχε ανακοινώσει την απόφασή της μία ημέρα νωρίτερα στον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Η Σινέμα, που εξελέγη για πρώτη φορά το 2018 και θεωρείται έτσι «πρωτοετής» στη Γερουσία, έγραψε σε άρθρο της στον τοπικό Τύπο: «Ανέλαβα τα καθήκοντά μου αφού είχα αποφασίσει να διατηρήσω την ανεξαρτησία και να συνεργασθώ με κάθε ικανό παίκτη. Δεσμεύθηκα να μη δαιμονοποιώ όσους διαφωνούν μαζί μου, να μη θίγω προσωπικότητες και να μην αποσπώμαι από πολιτικούς θεατρινισμούς. Υποσχέθηκα ότι δεν θα υποχωρούσα ποτέ σε κομματικές πιέσεις. Η προσέγγισή μου είναι σπάνια στην Ουάσιγκτον, έχει ενοχλήσει οπαδούς και των δύο κομμάτων, αλλά έχει προσφέρει μακροπρόθεσμες λύσεις για την Αριζόνα».

Παρά την ανεξαρτητοποίηση της Σινέμα, οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν την πλειοψηφία των 51 εδρών στη Γερουσία, μετά την ορκωμοσία του Ράφαελ Ουόρνοκ από την Τζόρτζια τον Ιανουάριο. Σε χθεσινές δηλώσεις της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-πιέρ είπε ότι η γερουσιαστής Σινέμα υπήρξε «σημαντικός εταίρος σε ορισμένα από τα ιστορικά νομοσχέδια που εισήγαγε ο πρόεδρος Μπάιντεν τους τελευταίους 20 μήνες, από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας, στον διακομματικό νόμο εκσυγχρονισμού των υποδομών, μέχρι και το φιλικό για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών νόμο σεβασμού του γάμου. Συνειδητοποιούμε ότι η απόφασή της να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή της δεν μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία και ελπίζουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί της».

Η Σινέμα, όμως, αντιμετωπίζει δύσκολο δρόμο για να επανεκλεγεί το 2024, με το Δημοκρατικό Κόμμα να σχεδιάζει ήδη καλά χρηματοδοτημένη εκστρατεία εναντίον της. Στελέχη και ψηφοφόροι του κόμματος δεν αναμένεται να συγχωρήσουν στη Σινέμα τους εκβιασμούς της, που οδήγησαν στην παρεμπόδιση ή την εξασθένηση προοδευτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα φιλόδοξα, αλλά δαπανηρά κοινωνικά προγράμματα.

Κατά του Τραμπ

Η Σινέμα ψήφισε υπέρ της καταδίκης του προέδρου Τραμπ και στις δύο δίκες του ενώπιον της Γερουσίας, αντιστάθηκε στον διορισμό από τον Τραμπ της ανώτατης δικαστού Εϊμι Κόνεϊμπάρετ και υποστήριξε την υποψηφιότητα της Αφροαμερικανίδας Κετάντζι Μπράουν-τζάκσον για το Ανώτατο Δικαστήριο. Η ανεξάρτητη πλέον γερουσιαστής είχε εκφράσει τη χαρά της την περασμένη εβδομάδα για τη νίκη του Ράφαελ Ουόρνοκ για την έδρα της Τζόρτζια στη Γερουσία, που εξασφαλίζει τη διατήρηση της πλειοψηφίας από τους Δημοκρατικούς στο όργανο ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ερωτηθείσα για την άποψή της σχετικά με τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία, η Σινέμα είπε: «Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν πλέον να με αφορούν. Θέλω να δείξω στους ψηφοφόρους ότι είναι δυνατό να συνεργασθεί κάποιος για καλό σκοπό με ανθρώπους κάθε ιδεολογικής χροιάς και να το κάνει χωρίς κομματικές δεσμεύσεις ή πιέσεις. Οι κομματικοί υπολογισμοί και οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι θέμα των κομματικών μηχανισμών και όχι δικό μου».

Η αποχώρηση της «αντάρτισσας» πολιτικού της Αριζόνας περιορίζει την ήδη ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281883007379986

Kathimerini Digital