Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί

Του Πασχου Μανδραβελη

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση ανακουφίστηκε επειδή «ο Σαμαράς δεν έγινε Καραμανλής». Αυτό λένε οι τίτλοι των δημοσιευμάτων της επόμενης μέρας. Αλλά πάλι, προς τι ο πανικός και προς τι η ανακούφιση; Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν είπαν και πολύ διαφορετικά πράγματα για το καυτό θέμα των υποκλοπών.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής είπε ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι, εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. (...) Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου» (Ανώγεια, 31.8.2022).

Από τη μεριά του και ο κ. Αντώνης Σαμαράς θεώρησε «αδιανόητο» να υποκλέπτει η κυβέρνηση τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και στηλίτευσε το διαβόητο «απόρρητο»: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Εάν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Για αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία» (Παλλάς, 7.12.2022).

Το μόνο διαφορετικό στοιχείο είναι πως ο κ. Καραμανλής μίλησε ύστερα από 12 χρόνια αφωνίας, ενώ ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι κάποιοι θέλουν «να μας σύρουν στις Πρέσπες του Αιγαίου. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Προς τι λοιπόν το μιντιακό δράμα του Σεπτεμβρίου και η μιντιακή ανακούφιση του Δεκεμβρίου; Επειδή ο πρώτος είπε ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου» και ο δεύτερος ζήτησε «να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία»; Μήπως επειδή τα Μέσα καλλιεργούν προσδοκίες «ρήξης» και «ανακούφισης», τις οποίες κατόπιν «εκπληρώνουν» μεταφράζοντας κι έτσι κι αλλιώς τα ίδια σχεδόν λόγια;

Μπορεί να οφείλεται αυτό στο γεγονός ότι, κατά γενική ομολογία, ο κ. Καραμανλής έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα δημοκρατικής τάξης, ενώ ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ξεσπαθώσει μόνο σε ό,τι αφορά την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια;

Ισως πάλι η αποστροφή του κ. Καραμανλή να δημιούργησε μεγαλύτερο θόρυβο διότι όταν μίλησε δεν είχαν δημοσιευτεί ακόμη (οι μετά τις υποκλοπές) δημοσκοπήσεις και πολλοί πίστευαν ή ήλπιζαν πως η υπόθεση θα πλήξει την κυβέρνηση, ενώ ο κ. Σαμαράς ζήτησε διαφάνεια εκ του ασφαλούς. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβέρνηση αλώβητη και δεν παίζει ρόλο μια κουβέντα παραπάνω για τις επισυνδέσεις.

Κάθε εξήγηση δεκτή...

ΑΠΟΨΕΙΣ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281938841954834

Kathimerini Digital