Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Επένδυση κόντρα στο ρεύμα

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Μια νέα επένδυση στον χώρο του σινεμά κάνει η εταιρεία Grouper Cinemas του ομίλου Grouper Entertainment, η οποία εξαγόρασε τους κινηματογράφους Ster σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Με δεδομένη τη χαμηλή προσέλευση των θεατών στις αίθουσες το τελευταίο διάστημα, η «Κ» συζητάει τις προοπτικές της συγκεκριμένης κίνησης, αλλά και τα ενδιαφέροντα μελλοντικά σχέδια για κατασκευή αιθουσών IMAX στην Αττική.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες έκοψαν, όλες μαζί, κάτι λιγότερο από 50.000 εισιτήρια. Ελαφρώς μειωμένα από την προηγούμενη εβδομάδα και πολύ πιο κάτω από τον περασμένο... Αύγουστο, όταν έφταναν τις 70.000. Για τα χρόνια προ πανδημίας ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Σε αυτό το μάλλον ζοφερό τοπίο, μια νεοσύστατη εταιρεία, η Grouper Cinemas, έχει βάλει εδώ και μερικούς μήνες μπροστά μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική επένδυση. Συγκεκριμένα, την εξαγορά των τριών πολυκινηματογράφων Ster/odeon Cinemas, οι οποίοι λειτουργούν σε Αθήνα (Ιλιον), Θεσσαλονίκη και Πάτρα, εντός των εμπορικών κέντρων Escape Center, Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία και Veso Mare αντίστοιχα. Η εταιρεία υπάγεται στον όμιλο Grouper Entertainment, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων το Allou Fun Park και η αλυσίδα παιδότοπων Volta.

Οι συνολικά 27 αίθουσες στις τρεις πόλεις φέρουν πλέον και επίσημα την επωνυμία Options Cinemas («σινεμά των επιλογών» δηλαδή), ονομασία η οποία σύμφωνα με τους υπευθύνους δεν έχει δοθεί τυχαία. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία στον πελάτη, να δώσουμε επιλογές ψυχαγωγίας για τα παιδιά και γενικότερα να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αυτό ξεκινά από τώρα, ωστόσο έχουμε προγραμματίσει σημαντικές εργασίες ανακαίνισης μέσα στο καλοκαίρι, εγκατάσταση νέων συστημάτων ήχου και εικόνας στις αίθουσες κ.ο.κ.», μας λέει η διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας, Χριστιάνα Χατζηδάκη.

Η τεχνολογική αναβάθμιση αποτελεί όντως ζητούμενο σε έναν ελληνικό στόλο αιθουσών, ο οποίος είναι στην πλειονότητά του γερασμένος σε σχέση με όσα εμφανώς ανώτερα μπορεί να απολαύσει κανείς στο εξωτερικό. Σε έναν ορίζοντα τριετίας, μάλιστα, η Grouper Cinemas υπόσχεται πως θα φέρει στην Αθήνα την αυθεντική IMAX εμπειρία, έχοντας εξασφαλίσει και τα αποκλειστικά δικαιώματα της συγκεκριμένης φίρμαςτεχνολογίας για την Αττική. Διότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ήδη αίθουσα IMAX, η οποία ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερη από τις προδιαγραφές που εξασφαλίζουν το βέλτιστο αποτέλεσμα ήχου και εικόνας. Σύμφωνα με την κυρία Χατζηδάκη, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ανάθεσης για την κατασκευή δύο ολοκαίνουργων αιθουσών στην Αττική, οι οποίες θα φτάνουν τα 500 καθίσματα σε χωρητικότητα.

Το ερώτημα βέβαια επανέρχεται επίμονο: υπάρχει το κοινό για να υποστηρίξει μια τέτοια κινηματογραφική επένδυση; «Η αλήθεια είναι πως αντιμετωπίζουμε γενικευμένο πρόβλημα σε όλο τον κλάδο της ψυχαγωγίας αυτό το διάστημα, θεωρούμε όμως ότι

Η νεοσύστατη Grouper Cinemas εξαγόρασε τρεις πολυκινηματογράφους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

υπάρχει βάσιμη προοπτική για ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Πρόσφατα διάβαζα μια μεγάλη έρευνα της Mastercard, που είναι και χορηγός του Φεστιβάλ Καννών, η οποία συμπέραινε ότι ο κλάδος του σινεμά θα έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως έως το 2025. Σίγουρα όταν κάνεις μια επένδυση υπάρχει και ρίσκο, αλλά τα δικά μας βήματα θα είναι σταδιακά και προσεκτικά».

Προς το παρόν, πάντως, αυτά που έχουν αλλάξει βασικά είναι τα λογότυπα στους κινηματογράφους, ενώ ο ιστότοπος option-cinemas.gr είναι διαθέσιμος για όσους θέλουν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα προβολών και να αγοράσουν διαδικτυακά τα εισιτήριά τους. «Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε καμπάνια ενημέρωσης τόσο μέσω των σόσιαλ μίντια όσο και με φυσική παρουσία, ενώ ετοιμάζουμε και ειδικές προσφορές για το κοινό», συμπληρώνει η κυρία Χατζηδάκη.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282016151366162

Kathimerini Digital