Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

H αντεπίθεση του City

Αίρονται υποχρεώσεις που είχαν επιβληθεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει το City στην ηγετική θέση που κατείχε στην προ Brexit εποχή, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, προέβη χθες σε σειρά αλλαγών στους κανόνες που διέπουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην αγορά του Λονδίνου. Οι αλλαγές δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ στελέχη της αγοράς επιμένουν ότι καθιστούν το Λονδίνο πιο επισφαλές για την επιχειρηματικότητα και διέπονται από το ίδιο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που είχαν οδηγήσει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει το City στην ηγετική θέση που κατείχε στην προ Brexit εποχή, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, προέβη χθες σε σειρά αλλαγών στους κανόνες που διέπουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην αγορά του Λονδίνου. Οι αλλαγές δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ στελέχη της αγοράς επιμένουν ότι καθιστούν το Λονδίνο πιο επισφαλές για την επιχειρηματικότητα και διέπονται από το ίδιο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που είχαν οδηγήσει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πρόκειται για σειρά αλλαγών που, ωστόσο, δεν είναι τόσο ριζικές όσο εκείνες του 1986, οι οποίες οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου στις μετέπειτα δόξες του αλλά πολύ αργότερα και στις καταχρήσεις και στη χρηματοπιστωτική κρίση. Ουσιαστικά, δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις που έδωσαν στις αρχές του έτους οι Βρετανοί πολιτικοί στους άλλοτε οπαδούς του Brexit ότι θα αντανακλούν την απελευθέρωση της χώρας από τους κανόνες της Ε.Ε. Παράλληλα, όμως, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι εν μέρει αποσύρουν τις ασφαλιστικές δικλίδες που θεσπίστηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για να αποτρέψουν μια επανάληψή της.

Οι αλλαγές, που παρουσιάστηκαν ως «μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου», προβλέπουν πρωτίστως χαλάρωση του υποχρεωτικού διαχωρισμού ανάμεσα στις υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής και στον επενδυτικό βραχίονα μιας τράπεζας, όπως επίσης και από τις διεθνείς δραστηριότητές της. Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται, πάντως, να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τον κλάδο γύρω από το όριο των καταθέσεων που διατηρούν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις τους λιανικής τραπεζικής, στο οποίο θα τίθεται η υποχρέωση για πλήρη διαχωρισμό της από τον επενδυτικό βραχίονα. Παράλληλα, απαλλάσσουν τις τράπεζες και τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα από υποχρεώσεις που τους επέβαλε η νομοθεσία της Ε.Ε. όπως η δημοσιοποίηση των χρηματοπιστωτικών προϊόντων στα χαρτοφυλάκιά τους. Καταργούν επίσης τα ανώτατα όρια που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών.

Η δέσμη των μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει, άλλωστε, ούτε τις σαρωτικές αλλαγές που σχεδίαζε η τέως πρωθυπουργός Λιζ Τρας ενώ έχει διαγραφεί και η φράση «Μπινγκ Μπανγκ ΙΙ», που παρέπεμπε στην απορρύθμιση της δεκαετίας του 1980. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η διαγραφή αυτής της φράσης αποτελεί σιωπηρή παραδοχή του περιορισμένου των αλλαγών εξαιτίας της περιπλοκότητάς τους αλλά προπαντός και των επικρίσεων και των προειδοποιήσεων που προηγήθηκαν των χθεσινών ανακοινώσεων. «Δεν πρόκειται για απορρύθμιση», σχολίασε ο Κρις Χέιγουορντ, υπεύθυνος πολιτικής για το City του Λονδίνου, που εξέφρασε ικανοποίηση για τις αλλαγές, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως είναι ουσιαστικά οριακές εάν συγκριθούν με εκείνες του «Μπινγκ Μπανγκ» της δεκαετίας του 1980.

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι, πάντως, σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες, να αντικαταστήσει τους κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν την πρακτική του «σορταρίσματος», των στοιχημάτων δηλαδή στην πτώση κάποιων συγκεκριμένων αξιών. Η σχετική ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου τονίζει, εξάλλου, πως θα θεσπιστούν αντίστοιχοι κανόνες που «θα είναι κομμένοι και ραμμένοι στις ανάγκες της βρετανικής αγοράς, των βρετανικών επιχειρήσεων και των επενδυτών στην Βρετανία». Ανακοινώνοντας, ωστόσο, τη μεταρρύθμιση του City, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε το κλίμα υπέρ του Brexit, ενώ επιχείρησε να τονώσει την αισιοδοξία των Βρετανών υπογραμμίζοντας πως «η αποχώρησή μας από την Ε.Ε. μάς προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία». Προσέθεσε μάλιστα πως τώρα «επιλέγουμε ένα ευέλικτο καθεστώς, ανάλογο των αναγκών μας και δικής μας κατασκευής, που πρόκειται να ξεκλειδώσει τις επενδύσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας μας».

Μεταξύ άλλων ο Τζέρεμι Χαντ υποσχέθηκε ένα κίνητρο ανταγωνιστικότητας για τα υψηλόβαθμα στελέχη του City, κάτι που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Ο σερ Τζον Βίκερς, που προεδρεύει ανεξάρτητης επιτροπής για τραπεζικά θέματα, έγραψε προ ημερών σε άρθρο του στους Financial Times πως ένα τέτοιο κίνητρο θα είναι «είτε άχρηστο είτε επικίνδυνο». Με τη θέση του συμφώνησε ο λόρδος Αντέρ Τέρνερ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αμέσως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, μιλώντας για «μεγάλο λάθος». Την ίδια στιγμή, βέβαια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα ο Αντριου Γκρίφιθ, υπουργός αρμόδιος για θέματα του City, επέμεινε ότι «κανείς δεν πρόκειται να επιδοθεί σε ανταγωνισμό για τη μεγαλύτερη απορρύθμιση» και προσέθεσε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναθεωρηθούν οι κανόνες που επεβλήθησαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008».

Στελέχη της αγοράς επιμένουν ότι διέπονται από το ίδιο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που είχαν οδηγήσει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

OIKONOMIKH

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282226604763666

Kathimerini Digital