Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Eξαγορά βουλγαρικής τράπεζας από Eurobank

Απέκτησε την BNP Paribas Personal Finance Bulgaria

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Βουλγαρίας πραγματοποιεί η Eurobank μετά τη συμφωνία με την BNP Paribas Personal Finance για την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην καταναλωτική πίστη. Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της θυγατρικής του ομίλου Eurobank στη Βουλγαρία, της Postbank.

Στη βουλγαρική αγορά η Eurobank έχει παρουσία πάνω από 20 χρόνια, λειτουργώντας ένα δίκτυο 191 υποκαταστημάτων και 12 επιχειρηματικών κέντρων.

Περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Βουλγαρίας πραγματοποιεί η Eurobank μετά τη συμφωνία με την BNP Paribas Personal Finance για την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην καταναλωτική πίστη. Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της θυγατρικής του ομίλου Eurobank στη Βουλγαρία, της Postbank, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην αγορά.

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά που πραγματοποιεί ο όμιλος της Eurobank στο εξωτερικό τα δύο τελευταία χρόνια. Εχει προηγηθεί το 2021 η εξαγορά της Direktna Banka στη Σερβία και η συμφωνία για την εξαγορά συνολικού –μέχρι σήμερα– ποσοστού 26% στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου, κινήσεις που έχουν ενισχύσει την παρουσία του ομίλου στις αγορές εκτός Ελλάδας. Το ενεργητικό της δραστηριότητας στη Βουλγαρία αγγίζει τα 7,7 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό της δραστηριότητας στη Σερβία τα 2,5 δισ. ευρώ και η κερδοφορία τα 3,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η δραστηριότητα στην Κύπρο ανέρχεται στα 8,8 δισ. ευρώ σε όρους ενεργητικού και η κερδοφορία στα 22,8 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Eurobank, η συμφωνία για την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria «ενδυναμώνει τη θέση της Postbank στη λιανική τραπεζική της Βουλγαρίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες σταυροειδών πωλήσεων, δεδομένης της πελατειακής βάσης της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria, που ξεπερνάει τις 270.000 πελάτες». Στη Βουλγαρία ο όμιλος Eurobank, μέσω της θυγατρικής του Postbank, έχει παρουσία πάνω από 20 χρόνια, λειτουργώντας ένα δίκτυο 191 υποκαταστημάτων και 12 επιχειρηματικών κέντρων. Η Postbank προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις. Η BNP Paribas Personal Finance έχει χτίσει, από το 2007, ισχυρή παρουσία στην αγορά καταναλωτικής πίστης της Βουλγαρίας. Λειτουργεί μέσω ενός δικτύου 44 υποκαταστημάτων και με βάση τα στοιχεία 9μήνου 2022 είχε σύνολο περιουσιακών στοιχείων 450 εκατ. ευρώ και καταθέσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και ισχυρή κερδοφορία. Η σχεδιαζόμενη συναλλαγή υπόκειται σε διαβούλευση με τα όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων της BNP Paribas Personal Finance και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank και επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων, Σταύρος Ιωάννου, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια εξαγορά που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική μας για την ενδυνάμωση της Postbank με περιουσιακά στοιχεία που προσδίδουν αξία τόσο άμεσα όσο και μελλοντικά. Η συναλλαγή αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Eurobank παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας στην ευρύτερη περιοχή». Η Eurobank «ενδυναμώνει περαιτέρω τη θέση της Postbank ως τράπεζα πρώτης επιλογής των ιδιωτών πελατών προσφέροντας υπηρεσίες στο υψηλότερο επίπεδο που θα επιτρέψουν τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών. Περαιτέρω ενισχύουν τη θέση της Postbank στην αγορά της Βουλγαρίας με την υφιστάμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό προσωπικό της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria», καταλήγει ο κ. Ιωάννου.

Η BNP Paribas Personal Finance Bulgaria δραστηριοποιείται στον κλάδο της καταναλωτικής πίστης.

OIKONOMIKH

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282243784632850

Kathimerini Digital