Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Αποζημιώσεις στους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο του Μέτρου 3.4.3 – «Μέτρα Εμπορίας» του ΕΠΑΛΘ 2014-2020, εντάσσεται και αναμένεται να προκηρυχθεί η Δράση 2: «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας».

Το μέτρο θα στηρίξει τους αλιείς που αναγκάστηκαν να παύσουν τις δραστηριότητές τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και των παραγωγών και επιχειρήσεων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας των οποίων οι δραστηριότητες διαταράχθηκαν λόγω της ρωσικής επίθεσης.

Η αποζημίωση θα καλύπτει το απολεσθέν εισόδημα των παρόχων και των παραγωγών, καθώς και τα πρόσθετα κόστη που συνεπάγεται ο πόλεμος, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και των ιχθυοτροφών.

Συγκεκριμένα, η Δράση αυτή ενισχύει πράξεις που εντάσσονται στις ακόλουθες υποδράσεις:

Υποδράση (α): «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας».

Υποδράση (β): «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα υδατοκαλλιέργειας».

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της οικονομικής αποζημίωσης στους δικαιούχους θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα είναι ακριβής, δίκαιη και ισότιμη ώστε να διασφαλίζεται επαρκώς η επαλήθευσή της.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί αναδρομικά και η επιλεξιμότητα των δαπανών των πράξεων που εντάσσονται για οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του Μέτρου 3.4.3, Δράση 2, αρχίζει από την 24η Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή από όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, επιλέξιμοι προς ενίσχυση φορείς είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, οι οποίοι:

1. Δεν έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από εθνικό ή ενωσιακό πρόγραμμα ή και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης πράξης.

2. Δεν έχουν υποπέσει σε σοβαρές παραβιάσεις της Καλπ, πράξεις απάτης κ.λπ., δηλαδή συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) έως δ) και την παρ. 3, του άρθρου 10 του Καν.508/2014 και υποβάλλουν ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα ότι ισχύουν τα παραπάνω.

3. Πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς τους, και ειδικότερα:

Υποδράση (α). Επιλέξιμοι προς χρηματοδότηση φορείς είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων:

– Είναι νηολογημένα ως ενεργά και εγγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια - λεμβολόγια - ΒΕΜΣ και καταχωρισμένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ), ή εγγεγραμμένα στα λεμβολόγια των κατά τόπο αρμοδίων υπηρεσιών αλιείας (περίπτωση σκαφών εσωτερικών υδάτων) και τα στοιχεία της άδειας και των λοιπών πιστοποιητικών εγγράφων συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ.

– Διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ένταξη, όσο και καθ’ όλη την περίοδο για την οποία αιτούνται οικονομική ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. – Πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

Υποδράση (β): Επιλέξιμοι προς χρηματοδότηση φορείς είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες παραγωγικών μονάδων υδατοκαλλιέργειας, που βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία και για τις οποίες κατέχουν το σύνολο των προβλεπόμενων για τη λειτουργία τους εγκρίσεων και αδειών, τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ένταξη, όσο και καθ’ όλη την περίοδο που αιτούνται οικονομική ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Δράση εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης ύψους 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της πράξης.

Η επίσημη πρόσκληση της Δράσης αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία στους δύο κλάδους.

OIKONOMIKH

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282351158815250

Kathimerini Digital