Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Με γεμάτα ταμεία η Ακτωρ στη μάχη των παραχωρήσεων

Το πρόσφατο δάνειο που έλαβε ενισχύει τη ρευστότητα κατά 100 εκατ. ευρώ

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Με ενισχυμένη ρευστότητα κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στον τομέα των παραχωρήσεων η Ακτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ. Πρόκειται για κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δανείου που έλαβε η εταιρεία, αφενός μεν για να ενισχυθεί κεφαλαιακά αφετέρου δε για να συμβάλει, μαζί με τη μητρική Ελλάκτωρ, στην πρόωρη αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ επέλεξε τη λύση ενός δανείου «γέφυρας» για την αποπληρωμή του ομολόγου, έως ότου ολοκληρώσει την πώληση της δραστηριότητας στον τομέα των ΑΠΕ, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Στο πλαίσιο του εν λόγω δανείου, η μεν Ελλάκτωρ έλαβε 500 εκατ. ευρώ, η δε Ακτωρ Παραχωρήσεις προχώρησε στην έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 275 εκατ. ευρώ, διάρκειας 15 ετών, με λήξη την 31η Δεκεμβρίου 2037. Από το ποσό, τα 100 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν αποκλειστικά για νέες επενδύσεις στον τομέα των παραχωρήσεων, ενώ τα υπόλοιπα 175 εκατ. ευρώ θα καλύψουν κυρίως την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής του διεθνούς ομολόγου της Ελλάκτωρ, «σβήνοντας» πλήρως το σχετικό χρέος δύο χρόνια νωρίτερα από τη λήξη των ομολογιών.

Με τον τρόπο αυτό η Ακτωρ Παραχωρήσεις αναμένεται να αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες για την υλοποίηση των νέων σημαντικών έργων ΣΔΙΤ στα οποία έχει αναδειχθεί μειοδότρια, αλλά και για όσα αναλάβει στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι εκκρεμεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για δεκάδες έργα ΣΔΙΤ στα οποία συμμετέχει η εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ. Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν οι συμβάσεις για το οδικό έργο ΣΔΙΤ, Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, στο οποίο η Ελλάκτωρ συμμετέχει με 60% ως μέλος κοινοπραξίας με την Intrakat. Η αξία της συμμετοχής της διαμορφώνεται σε 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Ακτωρ Παραχωρήσεις αποτελεί και μέρος της κοινοπραξίας που έχει επικρατήσει στο τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος - Νεάπολη, το οποίο θα κατασκευαστεί επίσης με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ελέγχει το 20% της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Intrakat. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 359,6 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους. Η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ έχει αναλάβει και τμήμα του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, στο πλαίσιο της ένταξής του στην κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού.

Κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου, η Ακτωρ Παραχωρήσεις κατέγραψε σημαντική άνοδο εσόδων, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους, όπου συμμετέχει. Ειδικότερα, η κίνηση αυξήθηκε κατά 18,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Στην Αττική Οδό η αύξηση της κίνησης ανήλθε σε 16,9%, οριακά χαμηλότερη (0,3%) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019. Αν μάλιστα δεν είχε μεσολαβήσει η έντονη χιονόπτωση του φετινού Ιανουαρίου, που κράτησε κλειστό τον δρόμο για αρκετές ημέρες, θα είχε ξεπεραστεί και η επίδοση του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας των παραχωρήσεων του ομίλου Ελλάκτωρ σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών το φετινό εννεάμηνο κατά 18,8% σε 197,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 109,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 2,9%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 47,8%, καθώς ανήλθαν σε 32,68 εκατ. ευρώ, από 22,1 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο.

Εκκρεμεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για δεκάδες έργα ΣΔΙΤ στα οποία συμμετέχει η εταιρεία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282372633651730

Kathimerini Digital