Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

● Κίνα.

Η Κίνα πρόκειται να εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 750 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 108 δισ. δολαρίων, την επόμενη εβδομάδα, προσφέροντας κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας της, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Η Κίνα πρόκειται να εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 750 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 108 δισ. δολαρίων, την επόμενη εβδομάδα προσφέροντας κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας της, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας και ειδικότερα από την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Ενδέχεται μάλιστα η κεντρική τράπεζα να προσφέρει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες της χώρας για να αγοράσουν τα ομόλογα.

Τα ομόλογα, ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης της πανδημίας του 2020, θα βοηθήσουν στην «υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής» ανάπτυξης, ενημέρωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών. Τα ομόλογα δεν είναι τα ίδια με τα κανονικά κρατικά ομόλογα. Θα πωληθούν στις 12 Δεκεμβρίου και θα εκδοθούν σε καθορισμένες εγχώριες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά ομολόγων, σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου αργά την Παρασκευή. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα πραγματοποιήσει πράξεις ανοικτής αγοράς με σχετικές τράπεζες, πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα παράσχει στήριξη ρευστότητας στις τράπεζες για να αγοράσουν τα ομόλογα.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε εάν τα ομόλογα είναι νέα ή αν πρόκειται για αναχρηματοδότηση ομολογιών που θα λήξουν. Η Κίνα έχει ειδικά ομόλογα αξίας 750 δισ. γουάν που λήγουν στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι τίτλοι ήταν μέρος του χρέους που πωλήθηκε το 2007 για να κεφαλαιοποιήσει τη China Investment Corp., το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας. Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαιρέτισε χθες την «αποφασιστική» πρόοδο του Πεκίνου, το οποίο χαλάρωσε την πολιτική του της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στη Χουανγκσάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η κ. Γκεοργκίεβα εξέφρασε την ικανοποίηση του Ταμείου για «την αποφασιστική δράση που αναλήφθηκε από τις κινεζικές αρχές για την αναπροσαρμογή της πολιτικής για τον κορωνοϊό».

Την περασμένη Τετάρτη οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν γενική χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών με την ελπίδα να αναζωογονηθεί η οικονομία, που ασφυκτιούσε υπό την πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό.

Ανάμεσα στα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν βρίσκεται ο τερματισμός των συστηματικών και σε μεγάλη κλίμακα διαγνωστικών τεστ PCR, η δυνατότητα να τίθεται κάποιος σε καραντίνα στο σπίτι του για τα ήπια και ασυμπτωματικά κρούσματα και πιο περιορισμένη προσφυγή σε lockdown. Η προσπάθεια της Κίνας να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμών είναι καλή «για τον κινεζικό λαό, αλλά και σημαντική για την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμo», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. Σημείωσε επίσης πως η απόδοση της Κίνας είναι σημαντική, όχι μόνον για την ίδια αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, που έχει υποστεί τα επακόλουθα του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη δύσκολη ανάκαμψη από την πανδημία και στην κρίση του κόστους διαβίωσης σε πολλές χώρες.

Η σταδιακή εγκατάλειψη της στρατηγικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό «θα συμβάλει στην άρση σειράς αβεβαιοτήτων» υπογράμμισε παράλληλα η Νγκόζι Οκόντζο-ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν, πρόσθεσε ότι οι «προσαρμογές αυτές θα στηρίξουν την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως».

Αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα.

OIKONOMIKH

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282411288357394

Kathimerini Digital