Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Συμμαχία Βρετανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας για νέο μαχητικό τζετ

Σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το αεροσκάφος έως το 2035

Η Mitshubishi Heavy Industries από την Ιαπωνία, η BAE Systems από Βρετανία και η Leonardo από την Ιταλία συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους για να κατασκευάσουν από κοινού ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος με ορίζοντα το 2035. Εν τω μεταξύ, προ ολίγων ημερών είχε ανακοινωθεί ακόμη μία επιχειρηματική συμμαχία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική Airbus και στη γαλλική Dassault για νέο μαχητικό τζετ.

Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, όπως αναφέρει σχετικά το πρακτορείο Bloomberg, συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τα σχέδιά τους για ένα πολεμικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς με ένα παράλληλο έργο στην Ιαπωνία. Στόχος, να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο μαχητικό μέχρι το 2035 εν μέσω αυξημένων εντάσεων της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα. Η συμφωνία για τη δημιουργία του παγκόσμιου προγράμματος πολεμικής αεροπορίας ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή και συνδυάζει το έργο European Tempest και το ιαπωνικό F-X, τα οποία και τα δύο βρίσκονται στα σκαριά εδώ και χρόνια.

Ενώ οι οικονομικές δεσμεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, τα μαχητικά αεροσκάφη είναι από τα πιο δαπανηρά αμυντικά έργα. Τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να παραταθούν σε βάθος δεκαετιών και οι προϋπολογισμοί να διαμορφωθούν σε επίπεδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπό το πρίσμα αυτό, η προσθήκη της ιαπωνικής οικονομικής ισχύος στην ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για την κατασκευή των μαχητικών, με αποκορύφωμα το Eurofighter, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Η BAE Systems, η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης στην αμυντική βιομηχανία με έδρα στο Λονδίνο, καθώς και η ιταλική Leonardo –εταίροι στα Eurofighter Typhoon και Tempest– θα συνεργαστούν με τον κύριο ανάδοχο της F-X, ήτοι την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries (ΜΗΙ), για να προχωρήσουν το έργο με την ανάπτυξη ενός αρχικού αεροπλάνου ως πρωτοτύπου.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της BAE, Τσαρλς Γκούντμπερν, επισήμανε πως η συνεργασία με τη ΜΗΙ, από το καλοκαίρι, οπότε και εγκαινιάστηκε, αποκάλυψε ότι τα υπάρχοντα προγράμματα είναι αρκετά συμβατά με βιομηχανικούς και στρατιωτικούς όρους για να συγχωνευθούν και ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει κάτι τέτοιο.

Το σχέδιο σηματοδοτεί την πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την οποία η Ιαπωνία στρέφει το βλέμμα πέραν της παραδοσιακής συμμάχου της, ΗΠΑ, για μια σημαντική στρατιωτική συνεργασία. Ως ένα βαθμό η επιλογή της αυτή υποκινείται από την απροθυμία της Ουάσιγκτον να μοιραστούν την τεχνολογία. Η επί σειράν ετών φιλειρηνική Ιαπωνία ετοιμάζεται να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό περισσότερο από 50%, επειδή τρομοκρατήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια των περιοχών του Ατλαντικού ένθεν και ένθεν των ακτών του, καθώς και του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, είναι αδιάσπαστη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, σε δήλωσή του, πριν από την τελετή παρουσίασης του διευρυμένου σχεδίου για την κατασκευή του νέου μαχητικού τζετ στη βάση της πολεμικής αεροπορίας της Βρετανίας, Κόνιγκσμπαϊ Γιουροφάιτερ. Τέλος, αναφέρεται ακόμη πως ο βιομηχανικός όμιλος της IHI Corporation της Ιαπωνίας είχε ήδη συμφωνήσει πέρυσι να συνεργαστεί με τη βρετανική Rolls-royce Holdings, ούτως ώστε να παρουσιάσουν από κοινού έναν κινητήρα μαχητικών αεροσκαφών.

Η ιαπωνική Mitshubishi, η βρετανική BAE Systems και η ιταλική Leonardo ενώνουν τις δυνάμεις τους.

ΔΙΕΘΝΗ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282428468226578

Kathimerini Digital