Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Φρένο στην εξαγορά της Activision από Microsoft

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών τίθεται η αποπειρώμενη συνένωση δύο μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, διότι θεωρείται πως παρεμποδίζει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ επιδιώκει να εμποδίσει την εξαγορά της Activision Blizzard, με δραστηριότητα στο πεδίο των βιντεοπαιχνιδιών, από τη Microsoft και αντί τιμήματος 69 δισ. δολαρίων. Το σκεπτικό της έγκειται στο ότι η διασύνδεση της κατασκευάστριας του Xbox και του δημοφιλούς ομίλου δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό. Επεξηγώντας τα ανωτέρω, οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η απόκτηση της Activision από τη Microsoft θα μπορούσε να βλάψει άλλους παίκτες στην αγορά ηλεκτρονικών παιγνίων, η οποία αποτιμάται στα 200 δισ. δολάρια, διότι θα περιόριζε την πρόσβαση των αντιπάλων στα μεγαλύτερα παιχνίδια της πρώτης. Η συναλλαγή δυνητικά θα μετατρέψει τη Microsoft στη Νο 3 εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, πίσω από την κινεζική Tencent Holdings και την ιαπωνική Sony Group. Αφορμή για την κινητοποίηση της επιτροπής υπήρξε σχετική καταγγελία που έφθασε σε αυτήν.

«Η Microsoft έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να κρατήσει περιεχόμενο μακριά από τους ανταγωνιστές της στο πεδίο των ψηφιακών παιγνίων», δήλωσε η Χόλι Βέντορα, διευθύντρια του Γραφείου Ανταγωνισμού της Ομοσπονδιακής Επιτροπής των ΗΠΑ. «Σήμερα επιδιώκουμε να εμποδίσουμε τη Microsoft να αποκτήσει τον έλεγχο ενός κορυφαίου ανεξάρτητου στούντιο δημιουργίας παιχνιδιών και να το χρησιμοποιήσει για να βλάψει τον ανταγωνισμό σε πολλές δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές παιχνιδιών». Αξιωματούχος της επιτροπής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας για την καταγγελία, που υπεβλήθη από εταιρεία, τόνισε ότι η τελευταία ανησυχεί ότι η Microsoft θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση, να καθυστερήσει τη διαθεσιμότητα ή να υποβαθμίσει την ποιότητα των πιο δημοφιλών τίτλων της Activision Blizzard σε αντίπαλες πλατφόρμες. Αυτές οι ανησυχίες δεν σχετίζονται μόνο με τις βιντεοκονσόλες, αλλά και με τις συνδρομητικές υπηρεσίες και τα παιχνίδια που βασίζονται στην τεχνολογία του λογισμικού νέφους, δηλαδή δύο αγορές οι οποίες τελούν σε κατάσταση ανάπτυξης.

Η προτεινόμενη συμφωνία της Microsoft για την απόκτηση της Activision Blizzard είναι η μεγαλύτερη από ποτέ της εταιρείας και μία από τις 30 μεγαλύτερες εξαγορές όλων των εποχών. Η συναλλαγή θα δώσει στη Microsoft τη δυνατότητα να είναι δικαιοδόχος σε μερικά από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια της δεύτερης, όπως είναι το «Call of Duty» και το «World of Warcraft». Η Microsoft είναι ήδη δικαιοδόχος του «Halo» και του παιχνιδιού δημιουργίας εικονικού κόσμου «Minecraft». «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα διευρύνει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για παίκτες και προγραμματιστές παιχνιδιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Είπε ότι η εταιρεία έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανταγωνισμού και ότι έκανε κάποιες υποχωρήσεις έναντι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής προ ολίγων ημερών. Τέλος, ανέφερε πως «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπόθεσή μας και καλωσορίζουμε την ευκαιρία που μας δίνεται να την παρουσιάσουμε στο δικαστήριο».

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι παρεμποδίζεται η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

ΔΙΕΘΝΗ

el-gr

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

2022-12-10T08:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/282445648095762

Kathimerini Digital