Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

• Ισραήλ:

Γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της κυβερνητικής προσπάθειας να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη, ενώ χθες ψηφίστηκε φωτογραφική διάταξη που θωρακίζει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου από ενδεχόμενη καθαίρεση.

Η αντιπολίτευση του Ισραήλ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως ψήφισε «φωτογραφικό» νόμο με σκοπό να προστατευθεί στην επικείμενη δίκη του. Ο «φωτογραφικός» νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο με πλειοψηφία 61 προς 47, προβλέπει ότι μόνο ο πρωθυπουργός ή τα 2/3 της βουλής μπορούν να κρίνουν έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό ακατάλληλο και να τον παραπέμψουν σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες για διαφθορά, ενώ στη χώρα συνεχίζονται για 12η εβδομάδα διαδηλώσεις ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της το κεντρικό δικαστήριο. Στις διαδηλώσεις της Πέμπτης η αστυνομία ανακοίνωσε 75 συλληφθέντες, ένας εκ των οποίων φέρεται να επιτέθηκε με κοντάρι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αβί Ντίχτερ.

«Δεδομένου ότι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός αντλεί τη δύναμη και την εξουσία του από τον λαό μέσω των αντιπροσώπων του, η πρόταση αυτή αντικατοπτρίζει την υφιστάμενη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η απομάκρυνση του ηγέτη παρά τη θέλησή του, θα καθορίζεται μόνο από τους αντιπροσώπους του λαού χωρίς τη συμμετοχή ενός μη εκλεγμένου βραχίονα», αναφέρεται στον νόμο που θέσπισε η Κνεσέτ, ο οποίος απαγορεύει επίσης στο δικαστήριο να δεχθεί καταγγελίες από τρίτους που θα μπορούσαν να βλάψουν τον εν ενεργεία πρωθυπουργό.

Η ηγέτις του Εργατικού Κόμματος, Μεράβ Μικαέλι, δήλωσε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι προειδοποιήσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον –η οποία πήρε για πρώτη φορά θέση στο ζήτημα, με τον Μπάιντεν να ζητάει προσωπικά από τον Νετανιάχου να «σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα»– θα έπρεπε να έχουν αποτελέσει «κόκκινο σήμα» για τον Νετανιάχου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσοκ έχει ρητά προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Οικισμοί στη Δ. Οχθη

Την ίδια στιγμή, το «κίνημα των εποίκων», που μάχεται υπέρ της εγκατάστασης Ισραηλινών σε παλαιστινιακά εδάφη, σημείωσε ακόμη μία νίκη, καθώς η κυβέρνηση πέρασε νόμο ο οποίος επιτρέπει την ανέγερση ισραηλινών κατοικιών σε τέσσερις περιοχές της Δυτικής Oχθης. Mε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η «απόφαση να αναθεωρηθεί μέρος του εποικιστικού νόμου βάζει τέλος στην άδικη κατάσταση κατά την οποία Ισραηλινοί πολίτες δεν είχαν το δικαίωμα να κατοικίσουν στη Σαμάρα», χρησιμοποιώντας το βιβλικό όνομα της Δυτικής Οχθης, η οποία αυτή τη στιγμή ανήκει στην Παλαιστίνη.

Τις αντιδράσεις στον νόμο αυτό εξέφρασε η Γερμανία, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στη χώρα, σε μια σπάνια αποδοκιμασία της ισραηλινής πολιτικής από το Βερολίνο. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε «πολύ ανήσυχη» γι’ αυτή την εξέλιξη, την οποία αποκάλεσε ένα «επικίνδυνο βήμα» και τόνισε πως φοβάται ότι μπορεί να προκαλέσει

Η Γερμανία επιπλήττει το Ισραήλ για τη διάταξη εποικίσεων από Ισραηλινούς σε τέσσερις περιοχές της Δυτικής Οχθης.

αναζωπύρωση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο νόμος που ψηφίστηκε την Τρίτη επιτρέπει στους Ισραηλινούς να επανεγκατασταθούν σε τέσσερις οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν με νόμο το 2005 στο πλαίσιο του σχεδίου Αποδέσμευσης που προώθησε ο πρώην πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. Η Γερμανία υποστήριξε ότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ενώ παραβιάζει και το διεθνές δίκαιο.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση του κατά της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τόνισε επίσης ότι η κατασκευή οικισμών είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους.

Η δήλωση της Γερμανίας υπογραμμίζει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις πολιτικές εποικισμού του Ισραήλ και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές ειρήνης στην περιοχή και έρχεται λίγο μετά την αντίδραση των ΗΠΑ, κατά την οποία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Βεντάτ Πατέλ, είχε δηλώσει πως «οι νομοθετικές τροποποιήσεις που ανακοινώθηκαν είναι ιδιαίτερα προκλητικές και αντιπαραγωγικές σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση της ηρεμίας».

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281535115237114

Kathimerini Digital