Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Ενας σφοδρός ταξιδιωτικός έρωτας που περνάει και από το στομάχι

Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerini.gr

«Βλέπετε απέναντι; Εχουμε την καλύτερη γειτόνισσα. Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας». Oντως η κατοικία της πρέσβειρας της Πορτογαλίας στην Αθήνα, της Ελενας Παΐβα, είναι ακριβώς πλάι από το Προεδρικό Μέγαρο. Και στην πρόσφατη πρόσκλησή της προς τους δημοσιογράφους που ήθελαν να ανακαλύψουν περισσότερα για τον γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας της, απολαύσαμε φοβερά πορτογαλικά μεζεδάκια στο μπαλκόνι με θέα τον όμορο κήπο της Προεδρίας. Φέτος είναι η χρονιά που η Πορτογαλία κάνει μια ιδιαίτερη καμπάνια για να προωθήσει τις γεύσεις και τα καταπληκτικά της κρασιά. Το κάλεσμα της Ελενας Παΐβα έγινε σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Kyklos Travel που εδώ και πολλά χρόνια εξειδικεύεται στην Ιβηρική. Και όπως μας είπε και ο επικεφαλής του Αλέξανδρος Βυζαντιάδης, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ταξιδιωτικός έρωτας μεταξύ Ελλήνων και Πορτογάλων είναι σφοδρός.

Τούτο σημαίνει ότι όλες οι πτήσεις από τη χώρα μας με προορισμό τη Λισσαβώνα και το Πόρτο είναι συνεχώς γεμάτες, όλους τους μήνες του χρόνου, ενώ χάρις στη μεγάλη ζήτηση προσετέθη μια ακόμα αεροπορική εταιρεία για να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση. «Δεν έχω γνωρίσει Ελληνα που να μη μου έχει πει πόσο έχει μαγευτεί από την πατρίδα μου αλλά ισχύει και το ανάποδο: οι Πορτογάλοι λατρεύουν την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να κάνουμε τους συμπατριώτες σας να γνωρίσουν καλύτερα και τον γαστρονομικό και οινικό πλούτο, την παράδοσή μας στην κουζίνα, τα τοπικά μας προϊόντα», μας έλεγε η Παΐβα που είναι μία από τους πλέον δραστήριους διπλωμάτες. Ηδη έχει επιτύχει πολλά για να προωθήσει το σύγχρονο πορτογαλικό ντιζάιν. Μάλιστα τα έπιπλα, τα χαλιά, τα φωτιστικά και τα σερβίτσια της πρεσβευτικής κατοικίας είναι όλα από πορτογαλικά εργοστάσια. Τίτλος της καμπάνιας αυτής ήταν «Made in Portugal Naturally».

Γευστικό ταξίδι

Τώρα ήρθε η ώρα της γεύσης και οι πρώτοι που βγήκαν κερδισμένοι ήταν οι Θεσσαλονικείς, διότι εκεί έγινε η παρθενική δράση. Το πλέον γνωστό –και πεντανόστιμο– πορτογαλικό γλυκό λέγεται pasteis de nata και συνδυάζει το φύλλο και την κρέμα. Ενώ μπορεί να το βρει κανείς στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη, στην Ελλάδα μάς είναι παντελώς άγνωστο. Ετσι ο σεφ της πρεσβευτικής κατοικίας συνεργάστηκε με τους ανθρώπους του ζαχαροπλαστείου Plaisir στην πλατεία Αριστοτέλους και τους έδωσε την τεχνογνωσία και τις συνταγές του γλυκού που πλέον πωλείται στη συμπρωτεύουσα. Oμως και η επόμενη γευσιγνωσία θα γίνει πάλι στη Βόρειο Ελλάδα, στη Χαλκιδική τον Ιούνιο σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη, με προσκεκλημένο έναν Πορτογάλο σεφ. Ευχόμαστε σύντομα και η Αθήνα να γευτεί τα προϊόντα της Πορτογαλίας που είναι τόσο εκλεκτά όσο και οι άνθρωποί της που ξεχωρίζουν για τη λεπτότητα και την ευγένειά τους.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281608129681146

Kathimerini Digital