Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

ΘΕΩΡΕΙΟ

Tου Σταυρου γ. Παπαντωνιου

Ικανοποίηση για Ανδρουλάκη

Με... χαρά υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που είπε πως θα προτείνει τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι πολίτες ψηφίζουν κατά κύριο λόγο πρωθυπουργό και το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκαλύπτει το πρόσωπο που θα προτείνει, θα δημιουργήσει ρεύμα ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ.

Επιστροφή αισιοδοξίας

Η παραπάνω εκτίμηση, σε συνδυασμό με δύο ακόμη στοιχεία έχουν επαναφέρει την (συγκρατημένη) αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το πρώτο στοιχείο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μετά την τραγωδία των Τεμπών ανεβαίνει σε ποσοστά, καθώς φαίνεται πως έχει «πιάσει ταβάνι» και θα κινηθεί κάτω από το 30%. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως το νέο κύμα μετρήσεων δείχνει πως η Ν.Δ. δεν έχει περαιτέρω καθοδική πορεία, αντίθετα έχει μικρή τάση επαναπατρισμού ψηφοφόρων.

Κοινωνικό πρόσημο

Δύο σημαντικές ψηφιακές δράσεις έχει υλοποιήσει το τελευταίο διάστημα η Κοινωνία της Πληροφορίας. Ο λόγος για το market pass, με το οποίο ενισχύθηκαν με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ περίπου 3 εκατ. πολίτες, αλλά και τον «Προσωπικό βοηθό για άτομα με αναπηρία», που ήδη έχουν εγκριθεί οι πρώτες αιτήσεις. Οι δράσεις αποδεικνύουν αυτό που έχει πει ουκ ολίγες φορές ο Μητσοτάκης, πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει κυρίως κοινωνικό πρόσημο.

Επιβεβαίωση

Λίγο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, σας έγραφα πως υπάρχει σκέψη στο Μαξίμου για «σπάσιμο» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε δύο αυτόνομα υπουργεία. Τη σκέψη επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του, λέγοντας πως μία σκέψη είναι να σπάσει το υπουργείο και να γίνει πάλι αυτόνομο υπουργείο Μεταφορών.

Επισκέψεις

Σε φουλ προεκλογική περίοδο μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψη στη Λαμία την ερχόμενη Δευτέρα ετοιμάζει επισκέψεις στα Γιάννενα την Παρασκευή και την επόμενη Τετάρτη (μάλλον) στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για περιοχές που δεν έχει γίνει παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου, με στόχο έως τις κάλπες να έχει βρεθεί σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας το μήνυμα.

Εκκρεμότητα

Μιας και ο λόγος για τη Φθιώτιδα, μια από τις εκκρεμότητες που δεν έχει ακόμη λήξει είναι η υποψηφιότητα του Θέμη Χειμάρα, με πολλούς να ποντάρουν πως ο βουλευτής δεν θα είναι τελικά στα ψηφοδέλτια.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281633899484922

Kathimerini Digital