Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Τα ελληνοτουρκικά σε δεύτερο πλάνο

Παραμένουν χαμηλά στην ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης στην Τουρκία

Του ανταποκριτή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να έχει βάλει στο συρτάρι τις διεκδικήσεις της και να κρατάει χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά που επί του παρόντος παραμένουν «χαμηλά» στην προεκλογική ατζέντα στη γειτονική χώρα. Αξιωματούχοι μιλούν για την ανάγκη διαλόγου και διαβουλεύσεων και ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ εκφράζει την επιθυμία της Αγκυρας για «δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου». Αναλυτές, όμως, υπενθυμίζουν πως οι χάρτες και οι επιστολές που έχει στείλει η Αγκυρα στον ΟΗΕ παραμένουν εκεί και αγνοούν το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά ή αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών στρατιωτικοποιημένων νησιών.

Στο κλίμα του προεκλογικού ανταγωνισμού φαίνεται πως είναι και το ολοσέλιδο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sozcu. Η εφημερίδα ισχυρίζεται μεταξύ άλλων πως «20 νησιά είναι υπό ελληνική κατοχή». Η ίδια εφημερίδα έχει εκφράσει πολλάκις παρόμοιες ακραίες θέσεις, όπως και ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει κάνει κάλεσμα στον πρόεδρο της Τουρκίας: «Αν έχεις ψυχή για όσα λες για τα νησιά, να το κάνεις όπως το έκανε ο Ετζεβίτ στην Κύπρο». Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Ερντογάν παρουσίασε ως σημαντικό επίτευγμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. «Ολο αναφέρω πού ήταν κάποτε η χώρα και πού φτάσαμε. Σε κάποιους λέω Αγία Σοφία και καταλαβαίνουν... ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Εμείς προχωράμε μαζί με όσους καταλαβαίνουν όταν λέμε Αγία Σοφία και όταν λέμε Καραμπάχ», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

O πρόεδρος του Κόμματος της Ευτυχίας (Saadet Partisi), Τεμέλ Καραμολάογλου, ο οποίος είναι ένας από τους έξι ηγέτες της Συμμαχίας, τόνισε ότι με την άνοδο (σ.σ. της Εθνικής Συμμαχίας) στην εξουσία, μετά τις εκλογές, το τέμενος της Αγίας Σοφίας «θα ανακτήσει το δικό του πνεύμα», και επισήμανε ότι «πέρα από τα τμήματα που χρησιμοποιούνται ως τζαμί (σ.σ. για θρησκευτικούς λόγους), τα υπόλοιπα μπορούν να ανοίξουν για τη χρήση των τουριστών», καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο οικοδόμημα. Η εφημερίδα Sabah τονίζει πως ίσως η αντιπολίτευση σχεδιάζει να μετατρέψει και πάλι την Αγία Σοφία σε μουσείο.

• Τη θέση του κατά της πώλησης F-16 στην Αγκυρα επανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, σε συζήτηση που είχε κατά τη διάρκεια ακρόασης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν για ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της Ρωσίας και την άνοδο της Κίνας. Σε ένα σχόλιό του ο κ. Μενέντεζ ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον κ. Μπλίνκεν πώς θα αποκαλούσε μια χώρα που κάνει παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων μιας άλλης, αγοράζει ρωσικά όπλα και κάνει εξαγωγές παραβιάζοντας το εμπάργκο στη Μόσχα, φυλακίζει δικηγόρους και δημοσιογράφους, επιτίθεται σε τρίτες χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία. Ο κ. Μπλίνκεν απάντησε, «θα την χαρακτήριζα ένα δύσκολο σύμμαχο». Και ο κ. Μενέντεζ σημείωσε: «Αποκαλώ αυτή τη χώρα Τουρκία και δεν ξέρω αν αξίζει να πωληθούν σε αυτήν F-16. Δεν ξέρω τι μηνύματα στέλνουμε στον κόσμο».

Αναλυτές σημειώνουν, πάντως, πως οι διεκδικήσεις της Αγκυρας παραμένουν στο τραπέζι.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281728388765434

Kathimerini Digital