Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Αέρας - δηλητήριο στη Θεσσαλονίκη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Ακόµη µία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για την Ελλάδα σχετικά µε τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Αυτή τη φορά για την ατµοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη –και ιδιαίτερα τις πολύ υψηλές τιµές των µικροσωµατιδίων– την οποία η χώρα απέτυχε να αντιµετωπίσει την τελευταία δεκαετία. Οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιµές των αιωρούµενων µικροσωµατιδίων µε διάµετρο 10 (ΑΣ10) στη χώρα µας ξεκίνησαν το 2005. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι σε πολλούς οικισµούς υπήρχε πρόβληµα, καθώς µετρήθηκαν υπερβάσεις στις οριακές τιµές για σηµαντικό αριθµό ηµερών. Η επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στη χώρα το 2009 και συµπληρωµατική προειδοποιητική επιστολή το 2013, υποστηρίζοντας ότι πέρα από τη διαρκή παραβίαση των οριακών τιµών, η Ελλάδα δεν έλαβε τα κατάλληλα µέτρα ώστε η περίοδος των υπερβάσεων να είναι όσο το δυνατόν συντοµότερη σε δύο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Τελικώς οι συστηµατικές υπερβάσεις στις τιµές των µικροσωµατιδίων συνεχίστηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη και έτσι το 2021 η Ελλάδα παραπέµφθηκε στο Ευρωδικαστήριο. Χθες ανακοινώθηκε η πρώτη καταδίκη της πόλης για το θέµα. «Με τη σηµερινή του απόφαση το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την κοινοτική νοµοθεσία, παραλείποντας να µεριµνήσει ώστε να µην υπάρξει υπέρβαση, κατά τρόπο συστηµατικό και διαρκή, της ηµερήσιας οριακής τιµής για τα ΑΣ10 από το 2005 έως και το 2012, στη διάρκεια του 2014 και, εν συνεχεία, εκ νέου από το 2017 έως και το 2019 στον οικισµό Θεσσαλονίκης», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου. «Επίσης, το δικαστήριο κατέληξε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να θεσπίσει από τις 11 Ιουνίου 2010 κατάλληλα µέτρα για τη διασφάλιση της συµµορφώσεως προς την ηµερήσια οριακή τιµή για τα ΑΣ10 στον ίδιο οικισµό, παρέβη τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την οδηγία και ειδικότερα την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα µέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης της εν λόγω οριακής τιµής να είναι όσο το δυνατόν συντοµότερη». Οι απαντήσεις των ελληνικών αρχών δεν ικανοποίησαν την επιτροπή – µάλιστα το επιχείρηµα των ελληνικών αρχών, ότι µεγάλο µέρος της ρύπανσης οφείλεται στη µεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα απορρίφθηκε, καθώς «οι υπερβάσεις παρέµειναν στη Θεσσαλονίκη ακόµη και µετά την αφαίρεση της συµβολής των φυσικών πηγών (π.χ. σκόνη Σαχάρας)».

Κύρια πηγή των αιωρούµενων µικροσωµατιδίων είναι η καύση ορυκτών καυσίµων και βιοµάζας, βιοµηχανικές δραστηριότητες και η κυκλοφορία οχηµάτων. Οι αυξηµένες τιµές των µικροσωµατιδίων πλήττουν πνεύµονες και κυκλοφορικό.

Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για υπερβάσεις στις τιµές των µικροσωµατιδίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281758453536506

Kathimerini Digital