Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Σημαντική αύξηση εγγραφών στα νηπιαγωγεία

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Πού πάει το μυαλό μας όταν ακούμε έναν φίλο να λέει ότι το παιδί του θα πάει σχολείο; «Μιλάμε για σχολείο, αλλά σκεφτόμαστε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Λιγότεροι σκέφτονται το νηπιαγωγείο», λέει στην «Κ» η νηπιαγωγός Ιωάννα Αντωνίου. Πολλοί θεωρούν το νηπιαγωγείο ως δημιουργική απασχόληση των νηπίων, ωστόσο έχει δομημένο αναλυτικό πρόγραμμα. Μάλιστα, η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής των παιδιών -από τα 4 χρόνια- σε όλη τη χώρα από το σχολικό έτος 2020-2021 εκτίναξε τον αριθμό των μαθητών στα νηπιαγωγεία. Το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν 174.000 μαθητές από 164.716 το 20192020. Tο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 4 ετών έχει τεράστια αξία και σημασία για το μέλλον που θα έχουν τα παιδιά. Με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ, παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα προσχολικής αγωγής για τουλάχιστον ένα χρόνο, στα 15 τους εμφανίζουν κατά 30,3% καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά.

Ειδικότερα, το νηπιαγωγείο αποτελεί τη βαθμίδα της εκπαίδευσης που προσομοιάζει περισσότερο από κάθε άλλη σε ένα εργαστήριο παιχνιδιού και μάθησης. Γι’ αυτό και ο άξονας του αναλυτικού προγράμματος είναι η μάθηση μέσω παιχνιδιού. Χαρακτηριστικά, η αρχή μιας ημέρας στο ελληνικό νηπιαγωγείο γίνεται με «ελεύθερο παιχνίδι στις γωνιές», ώστε τα παιδιά να μάθουν να παίζουν μαζί με συνομηλίκους τους και όχι μόνα. Επίσης υπάρχει η «ώρα της συζήτησης», όπου παρουσιάζονται δράσεις μέσα από τις οποίες τα νήπια παίρνουν βασικές γνώσεις. Οπως λέει η κ. Αντωνίου, προϊσταμένη στο νηπιαγωγείο Ανοιξης Δήμου Διονύσου, «οργανώνουμε το ημερολόγιο της τάξης και μέσα από αυτό προσεγγίζουμε την αριθμητική. Ας πούμε, οι μαθητές μετρούν πόσοι συμμαθητές τους απουσιάζουν, και άρα εξοικειώνονται με τους αριθμούς και τις πράξεις. Επίσης κάνουμε ανάγνωση και φωνολογική ενημέρωση. Για παράδειγμα, σήμερα είναι Παρασκευή, μια ημέρα που αρχίζει από Π, ποιου το όνομα αρχίζει από το ίδιο γράμμα;».

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θέλουν να εξερευνήσουν, να μάθουν και να παίξουν με όλα τα υλικά και ψηφιακά μέσα που διαθέτουν τα σχολεία. «Στο πλαίσιο αυτό τα εργαστήρια δεξιοτήτων πλέον είναι υποχρεωτικά ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Η ενότητα των εργαστηρίων δίνει μια διερευνητική ματιά στο μάθημα, ενώ η δουλειά στην τάξη γίνεται με μεθοδολογικό τρόπο που ενθαρρύνει τους μαθητές να μάθουν και να εφαρμόσουν γνώσεις και δεξιότητες μέσα από μια πραγματική εμπειρία, όπως π.χ. η δημιουργία λαχανόκηπου. Βασικό στοιχείο των εργαστηρίων είναι η ποικιλία των προγραμμάτων από το ΙΕΠ, ενώ η συνέργεια με ποικίλους φορείς όπως το WWF ή το Αστεροσκοπείο Αθηνών δίνει μια άλλη διάσταση στο μάθημα. Εχει αποδειχθεί ότι οι ενότητες με επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, τέχνη και μαθηματικά, καθώς και με περιβαλλοντικά θέματα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά, αφού αυτές οι θεματικές τους αρέσουν πολύ», τονίζει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, η εισαγωγή της διδασκαλίας των αγγλικών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα στο υποχρεωτικό πρόγραμμα από το σχολικό έτος 2021-2022 δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και διαθεματικότητας ανάμεσα στον νηπιαγωγό και τον καθηγητή της αγγλικής γλώσσας.

Η αύξηση του αριθμού των μαθητών μέσω της υποχρεωτικότητας, με δεδομένο ότι δημιουργήθηκαν και οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές στους δήμους της χώρας, θα βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης 2022, το 2020 μόνο το 71,3% των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών συμμετείχε στην προσχολική εκπαίδευση, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 93% και τον στόχο του 96% για την Ε.Ε. έως το 2030. Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση έχει η Σλοβακία και την τρίτη η Ρουμανία.

Η δημιουργική απασχόληση των νηπίων βοηθάει στη μάθηση και θέτει τις βάσεις για τη μετέπειτα εκπαίδευσή τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281775633405690

Kathimerini Digital