Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

• Ερευνα:

Η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε δημοτικό σχολείο, το βίντεο που κυκλοφορούσε στα κινητά και η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Των ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ

Η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε δημοτικό σχολείο, το βίντεο που κυκλοφορούσε στα κινητά των μαθητών και η έρευνα της Αστυνομίας.

Ηταν ένα μεσημέρι όπως όλα τα άλλα στο σπίτι της Μαρίας σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας. Τα παιδιά είχαν μόλις γυρίσει από το σχολείο και ετοιμάζονταν να καθίσουν στο τραπέζι. «Κυκλοφορεί μια φήμη» ξεκίνησε τότε να λέει ο γιος της, μαθητής της Α΄ Δημοτικού. «Οτι ο ΧΧΧ από το σχολείο βίασε ένα παιδί». Η Δήμητρα κατεβάζει το πιρούνι κάτω και τον ρωτάει: «Είσαι βέβαιος γι’ αυτό που μου λες;». Ο μεγάλος γιος, μία τάξη μεγαλύτερος, γνέφει καταφατικά κρατώντας χαμηλωμένο το κεφάλι. Η Μαρία διέκρινε την αμηχανία των παιδιών της και τα καθησύχασε. «Καλά κάνατε και μου μιλήσατε», τους είπε.

Το ήξεραν όλοι

Το ίδιο απόγευμα η Μαρία πήγε στην προπόνηση της παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού. «Με τον προπονητή βάλαμε τα παιδιά κάτω και τα ρωτήσαμε αν ξέρουν κάτι». Τους είπαν πως ναι, είχαν μάθει για τον βιασμό ενός 12χρονου μαθητή της Στ΄ Δημοτικού από διπλανό χωριό από έναν 13χρονο συγχωριανό τους. «Ολα μας είπαν ότι κυκλοφορούσε εδώ και μέρες ένα βίντεο που έδειχνε το περιστατικό. Τους ρωτήσαμε αν το έχουν δει με τα μάτια τους, μας απάντησαν όλα ναι». Η Μαρία δεν είναι ιδιαίτερα περήφανη για τη συνέχεια, αλλά δεν άντεξε. «Τους βάλαμε τις φωνές. Πώς είναι δυνατόν, λέγαμε ξανά και ξανά. Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζετε κάτι τέτοιο και να μη μιλάτε;». Αφού απευθύνθηκε για συμβουλές σε οργανισμό που ειδικεύεται σε κακοποιημένα παιδιά, ζήτησε από τα παιδιά της να της βρουν το βίντεο και να το προωθήσουν στο κινητό της. Το έκαναν μέσα στις επόμενες ώρες. Η Μαρία είπε στον άνδρα της να το δει, εκείνη δεν μπορούσε. Της είπε ότι έδειχνε ένα αγόρι να εξαναγκάζεται σε στοματικό σεξ. Το πρόσωπο του φερόμενου ως θύτη φαινόταν κανονικά στην κάμερα. Οπως είχε μάθει από τα άλλα παιδιά, το βίντεο το τραβούσε ένα κορίτσι. Τα παιδιά λένε ότι είναι και αυτή θύμα. Φοβάται. Επιτόπου η Μαρία πήγε στην Αστυνομία και κατέθεσε το βίντεο και όλες τις πληροφορίες που είχε συλλέξει. Δεν γνώριζε ότι την ίδια ημέρα είχε καταγγείλει το περιστατικό και η μητέρα του φερόμενου ως θύματος.

Νέα στοιχεία

Αυτά συνέβησαν πριν από 10 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχηματιστεί δικογραφία, ωστόσο η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται και προστίθενται συνεχώς νέα στοιχεία. Σύμφωνα με άλλες πηγές, σε καταγγελία για απόπειρα βιασμού του γιου της από το συγκεκριμένο παιδί έχει προβεί και ακόμη μία μητέρα.

Μέλος της οικογένειας του φερομένου ως θύματος είπε στην «Κ» ότι το παιδί βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Δεν θέλει ούτε να βγει στην αυλή του σπιτιού του. Προφανώς δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο σχολείο του. Κάποιοι έχουν δει τον φερόμενο ως δράστη να κυκλοφορεί με το ποδήλατό του κοντά στο σπίτι του 12χρονου. Στέλεχος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής ανέφερε στην «Κ» ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη του 12χρονου και της σχολικής κοινότητας. «Βρίσκονται και τα παιδιά και οι δάσκαλοι όλοι σε σοκ. Εχουν σταλεί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί». Ο διευθυντής του σχολείου δεν θέλησε να μιλήσει στην «Κ», ωστόσο κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους υποστήριξη. Το παιδί παρακολουθείται από εξωτερικό ψυχολόγο.

Στο σχολείο του φερόμενου ως δράστη επικρατεί επίσης αναβρασμός. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το παιδί έχει αποβληθεί από το σχολείο τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Η Μαρία λέει ότι ήταν ένα παιδί που δημιουργούσε συχνά προβλήματα και τον φοβούνταν τα άλλα παιδιά. Στην αρχή της χρονιάς είχε υπάρξει προστριβή και με τον γιο της. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους μαθητές να επισκεφθούν τον παιδοψυχολόγο που είναι διαθέσιμος κάθε Δευτέρα στο σχολείο τους. Πολλά παιδιά το έχουν ήδη κάνει.

Το παιδί που φέρεται να έπεσε θύμα βιασμού βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και δεν θέλει ούτε να βγει στην αυλή του σπιτιού του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει καταγγελία για σεξουαλική επίθεση εναντίον ακόμη ενός παιδιού από τον 13χρονο.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281801403209466

Kathimerini Digital