Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ePaper

Το φιλί εξ αποστάσεως έγινε πραγματικότητα

Ο Γινγκ Ζιγιουάν επιδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής φιλιού που δημιούργησε η startup του στο Πεκίνο. Μοιάζει με θήκη κινητού, στην οποία έχει ενσωματώσει χείλη από σιλικόνη. Με τη βοήθεια αισθητήρων αναπαράγει την αίσθηση του ασπασμού.

ΠΕΚΙΝΟ. Μηχανή φιλιών εξ αποστάσεως εφηύρε κινεζική νεοφυής επιχείρηση, που κατασκεύασε συσκευή ικανή να μεταδίδει δεδομένα φιλιών χρηστών μέσω αισθητήρων αφής σε χείλη σιλικόνης, για να τα μεταδώσει σε όμοια συσκευή του παραλήπτη των φιλιών.

Η συσκευή MUA –προφέρεται «μουά», ο ήχος που κάνουμε συνήθως όταν στέλνουμε φιλί σε κάποιον– «συλλαμβάνει» επίσης και αναπαράγει ήχους και κινήσεις των χειλιών κατά τη διάρκεια του φιλιού, καθιστώντας την εμπειρία περισσότερο αυθεντική, σύμφωνα με την κατασκευάστρια κινεζική εταιρεία Siweifushe.

Οι χρήστες μπορούν ακόμη να κατεβάσουν δεδομένα φιλιών, που έχουν αποθηκευθεί από άλλους χρήστες σε συνοδευτική εφαρμογή έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Οι αποδέκτες του φιλιού θα μπορούν έτσι να απολαύσουν το δώρο τους σε άλλη χρονική στιγμή ή να το αποθηκεύσουν για επαναλαμβανόμενη χρήση.

Οι εφευρέτες της συσκευής και του λογισμικού εμπνεύστηκαν την ιδέα από το δρακόντειο lockdown. Στις πιο αυστηρές ημέρες της καραντίνας, οι κινεζικές αρχές απαγόρευαν στους πολίτες να εγκαταλείπουν τα διαμερίσματά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις για μήνες. «Είχα αναπτύξει ρομαντική σχέση με νέα γυναίκα εκείνη την εποχή, αλλά ήταν αδύνατο να τη συναντήσω εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας», λέει ο εφευρέτης του φιλιού εξ αποστάσεως, Ζάο Ζιανμπάο.

Ως φοιτητής στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου, ο Ζάο εστίασε την πτυχιακή του εργασία στην έλλειψη σωματικής επαφής και οικειότητας στις βιντεοκλήσεις. Αργότερα, δημιούργησε τη Siweifushe, η οποία κυκλοφόρησε τη συσκευή MUA στην αγορά στις 22 Ιανουαρίου 2023. Το σύστημα, που είναι το πρώτο εμπορικό προϊόν της Siweifushe, κοστίζει 260 γουάν (35 ευρώ).

Υψηλή ζήτηση

Δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του εξ αποστάσεως φιλιού, η εταιρεία είχε πουλήσει 3.000 συσκευές και είχε λάβει παραγγελίες για άλλες 20.000. Η MUA μοιάζει με βάση κινητού τηλεφώνου, με σαρκώδη χείλη να βγαίνουν από την μπροστινή πλευρά του. Για να το χρησιμοποιήσουν τα ερωτευμένα ζευγάρια, θα πρέπει να κατεβάσουν εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα και να συνδέσουν τη συσκευή με αυτά. Οταν φιλήσουν τη συσκευή, αυτή αντιδρά στο φιλί.

Το μηχάνημα πωλείται σε πολλά χρώματα, αλλά με ίδιου σχήματος unisex χείλη. Οι πρώτες κριτικές ήταν γεμάτες απορίες, με ορισμένους χρήστες να αναφέρουν ότι η διαδικασία τους προκάλεσε αμηχανία. Μεταξύ των κυριότερων παραπόνων ήταν η απουσία γλώσσας στο φιλί της συσκευής. Ενας χρήστης περιέγραψε τη συσκευή εξ αποστάσεως φιλιού ως «χλιαρή βρεφική πιπίλα». Μήνυμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα Taobao έλεγε: «Πολύ άβολο και αμήχανο. Δεν θυμίζει σε τίποτα το αληθινό φιλί». Αλλοι χρήστες, όμως, ανέφεραν ότι το μικρό μηχάνημα βοήθησε τις σχέσεις τους να επιβιώσουν παρά τη γεωγραφική απόσταση που τους χώριζε. Κάποιοι άλλοι εξέφρασαν επίσης τον φόβο ότι η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ερωτικό παιχνίδι στο Ιντερνετ, παραβιάζοντας την αυστηρή κινεζική νομοθεσία.

Εφεύρεση κινεζικής startup που μεταφέρει εξ αποστάσεως την αίσθηση μέσω παρένθετης συσκευής, που μοιάζει με ανθρώπινα χείλη.

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

el-gr

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

2023-03-24T07:00:00.0000000Z

https://kathimerini.pressreader.com/article/281844352882426

Kathimerini Digital